Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Patient med ett hjärta från en genmodifierad gris har avlidit

Från 2022
Kirurgen Bartley Griffith och David Bennett inför hjärttransplantationen i januari 2022.
Bildtext Kirurgen Bartley Griffith och David Bennett inför operationen i januari 2022.
Bild: EPA

David Bennett fick i januari hjärtat från en genmodifierad gris. Operationen gjordes i Baltimore i USA.

Bennet blev den första människan att få ett hjärta från en gris som hade genomgått genmodifieringar. Bennet överlevde två månader med sitt nya hjärta.

Hans tillstånd började försämras för flera dagar sedan och han avled den 8 mars.

Bennett var medveten om riskerna med operationen. Läkarna fick dispens för operationen med motiveringen att patienten i annat fall skulle ha dött.

Bennetts hälsotillstånd var sådant att det inte var möjligt utföra en transplantation med ett människohjärta. Före operationen var han sex veckor sängliggande, kopplad till en maskin som höll honom vid liv.

Återhämtade sig till en början

För närvarande vet man inte exakt vad som orsakade Bennetts död.

Kirurgerna tror ändå att organ från genetiskt modifierade grisar kan vara en lösning på bristen på organ. För närvarande används hjärtklaffar från grisar vid hjärtoperationer av människor.

Bennett tillbringade de sista veckorna av sitt liv med sin familj.

“Det visade sig att han var en modig och ädel patient som kämpade ända till slutet”, säger kirurgen Bartley Griffith som utförde transplantationen.

Transplantationen av hjärtat från en genetisk modifierad gris sågs som en sensation och som en ny möjlighet att få reservdelar för människor. Tio gener hos grisen modifierades med förhoppningen att avstötningsreaktionen skulle minska.

Artikeln är en förkortad översättning av Yle Uutisets artikel Ensimmäisenä maailmassa sian sydämen elinsiirtona saanut potilas menehtyi