Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook och Instagram lättar på sin policy om att uppvigla till våld – hatretorik ska i vissa länder få riktas mot Putin och ryska soldater

Från 2022
Uppdaterad 11.03.2022 08:53.
En telefon där man på skärmen ser Faceboo, Instagram och Whatsapp.
Bildtext Facebook och Instagram ska enligt uppgifter också tillfälligt tillåta inlägg som önskar livet ur Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko.
Bild: Mehmet Ali Ozcan / AOP

Meta har beslutat att tillfälligt lätta på sina regler för hatretorik på Facebook och Instagram på grund av Rysslands attack mot Ukraina. Policyändringarna ska gälla vissa specifika länder. Finland är inte med på listan.

Sociala mediejättarna Facebook och Instagram kommer undantagsvis att tillåta uttalanden som "död åt ryska inkräktare" men inte trovärdiga hot mot civila, uppger Meta (som äger bland annat Facebook, Instagram, Oculus VR och Whatsapp).

Rysslands internationellt fördömda attack mot sin granne har framkallat hårda sanktioner från västerländska regeringar och företag, men också en våg av näthat och debatter om sociala mediers roll i kriget.

De tillfälliga policyändringarna för uppvigling till våld mot ryska soldater gäller Armenien, Azerbajdzjan, Estland, Georgien, Ungern, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Ryssland, Slovakien och Ukraina, enligt ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.

Metas vd Mark Zuckerberg syns på en datorskärm.
Bildtext Meta är ägare av bland annat Facebook, Instagram, Oculus VR och Whatsapp.
Bild: Jakub Porzycki / AOP

Ska vara okej att önska död åt Putin

De uppdaterade reglerna mötte omedelbart kritik, men Meta försvarade sin förändring.

"Som ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina tar vi tillfälligt hänsyn till former av politiska uttryck, som normalt skulle bryta mot våra regler om uppvigling till våld, såsom "död åt de ryska inkräktarna", uppger Meta i ett uttalande.

Facebook och Instagram ska enligt uppgifter också tillfälligt tillåta inlägg som önskar livet ur Vladimir Putin och Belarus president Aleksandr Lukasjenko.

Meta har inte kommenterat uppgifterna.

Många stora sociala medieplattformar har tillkännagett nya innehållsbegränsningar kring konflikten, bland annat blockering av ryska statliga medier som RT och Sputnik, och har visat avvikelser i en del av sin politik under kriget.

Förra veckan uppgav Ryssland att de förbjuder Facebook i landet som svar på, vad de anser är, begränsningar av åtkomst till rysk media på plattformen.

Källor: AFP, Reuters