Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Aleksandr Ovetjkin och hans landsmän borde inte få spela samtidigt som Ukraina utplånas – NHL tycker annorlunda

Aleksandr Ovetjkin firar mål i NHL.
Bildtext Borde Aleksandr Ovetjkin och hans landsmän från Ryssland stängas av från spel i NHL?
Bild: Lehtikuva / AFP / Getty Images

Över två miljoner ukrainare har blivit krigsflyktingar och civila dör dagligen efter att Vladimir Putins Ryssland inledde ett fullskaligt anfallskrig. Samtidigt får Putin-anhängaren Aleksandr Ovetjkin spela vidare i NHL. Makabert.

NHL-podden tar sig den här veckan an lyssnarnas frågor. Mattias Simonsen och Anders Nordenswan diskuterar bland annat vem som borde vinna Hart Trophy.

Anton Lundells Calder-odds och Olli Juolevis nystart på tapeten då NHL-podden svarar på era frågor

30:12

Det fanns en tid då NHL-bossarna och proffsen i rinken såg på dåtida Sovjet och spelarna från proletariatets diktatur som det ultimata onda. Antipatin urartade allt som oftast till olika graders vansinne när NHL-proffsen och de statliga proffsen drabbade samman.

Spelare som Bobby Clarke och Wilf Paeiment gick över alla gränser och stod för fega attacker mot bland annat Valerij Charlamov och Aleksander Maltsev. Klubban användes som en yxa eller ett spjut. Övergreppen var oacceptabla, scenerna oerhört motbjudande.

Utanför isen förbjöd Toronto Maple Leafs ägare Harold Ballard Sovjetlandslaget att spela i Maple Leaf Gardens och kanadensiska hockeybossen Alan Eagleson hindrade personligen CCCP-laget från att ta med sig Canada Cup-trofén till Moskva efter segern 1981.

Hatet mot "ondskans rike" var fortfarande stort när den första vågen ryska spelare kom till NHL. Till exempel storbacken Vjateslav Fetisov fick leva med att bli utsatt för attacker så gott som i varje match när han inledde NHL-karriären i New Jersey Devils.

Inte heller spelarna i det egna laget såg på honom med blida ögon.

Världen och NHL förändrades

Så småningom blev de ryska spelarna accepterade i NHL och stjärnor som Pavel Bure, Sergej Fjodorov och Igor Larionov gjorde ligan bättre. Samtidigt banade de vägen för att spelare från följande generation kunde bli superpopulära galjonsfigurer för NHL och sina lag.

Den klarast lysande stjärnan i den spelargenerationen heter Aleksandr Ovetjkin. Nummer 8 är en av NHL:s populäraste spelare, han är måltjuven som kan hota Wayne Gretzkys "eviga" rekord – och han är kapten i Washington Capitals. Laget som är baserat i USA:s huvudstad.

Han är också en stor Vladimir Putin-anhängare.

Det är fullständigt ohållbart och oacceptabelt att Aleksandr Ovetjkin får fortsätta som kapten för Washington Capitals

I dag konstaterar Ovetjkin att Putin är "hans president". Ovetjkin har inte heller bett om ursäkt för bilden från 2014 med texten "rädda barnen från fascister" som han delade på sociala medier. Ukraina stod för fascism i det ställningstagandet.

Det är fullständigt ohållbart och oacceptabelt att Aleksandr Ovetjkin får fortsätta som kapten för Washington Capitals.

Vidare är det oacceptabelt att Ovetjkin kan spela vidare i NHL medan "hans president" förvandlar miljoner barn och kvinnor till traumatiserade krigsflyktingar.

Under rådande omständigheter är det tyvärr också oacceptabelt att en enda rysk spelare får spela vidare i NHL innan kriget tar slut – oberoende av spelarens personliga åsikter.

Orättvist – men absolut nödvändigt

Modiga herrar som Artemi Panarin och Nikita Zadorov har tagit avstånd från Putin. Många andra är tysta på grund av att de är rädda för vad som kan hända deras släktingar i Ryssland. Det finns säkert också de som oroar sig för möjliga hämndaktioner även i Nordamerika.

Det är otroligt orättvist mot dem när man kräver att NHL nu borde stoppa ryssar från att spela i NHL – de är också offer.

Under pågående säsong har 55 ryssar spelat i NHL. Senast jag kollade hade 2,3 miljoner människor flytt från Ukraina och dödsoffren räknas redan i tusental.

Det är faktiskt fullständigt irrelevant om några tiotal ekonomiskt välmående proffsidrottare blir idrottsligt, yrkesmässigt och individuellt orättvist behandlade i Nordamerika. Ingen fängslar dem, ingen bombar sönder deras hem och ingen tvingar dem att lämna landet.

Artemij Panarin med pucken i New York Rangers.
Bildtext Artemi Panarin tog ställning för oppositionspolitiken Aleksej Navalnij förra året.
Bild: Brad Penner-USA TODAY Sports

Symbolvärdet är däremot betydande. NHL är den enda stora proffsligan där ryska spelare har en stor roll. Ryska folket älskar hockey och Ovetjkin & Co är stora stjärnor hemma i Ryssland. Miljoner ryssar väntar på att Ovetjkin ska nå Gretzkys målrekord.

Därför kan ligan där många ryska spelare är bejublade publikmagneter göra sitt för att få fram budskapet till massorna i Putins rike: ni får inte vara med någonstans förrän ni tar ansvar för ert eget land.

NHL och klubbägarna behöver dessutom inte vända ryggen mot sina ryska spelare. I nuvarande situation är det helt logiskt att trygga spelarnas ekonomiska ställning, se till att de får fortsätta bo i Nordamerika och ordna träningsmöjligheter.

Ryssland har redan stängts ute från all internationell ishockeyverksamhet. NHL är ändå hockeyns kronjuvel med spelare från alla betydande ishockeynationer. Nu skulle det gälla att bära sitt ansvar och ta ledarskap.

Visa helt tydligt att just nu finns det en orubblig gräns mellan "er" och "oss".

Cynisk verklighet

Verkligheten är ändå den att på några årtionden har NHL och medierna bytt ut en ytterlighet mot en annan. Där de ryska spelarna tidigare var hatade fiender från "ondskans rike", är de endast representanter för sina lag och NHL i dag.

Alla möjliga problem, som till exempel en lagkapten som hejar på Putin, sopar man under mattan och gör allt för att skydda honom från elaka medier och pinsamma frågor.

Fast dem behöver egentligen inte Ovetjkin eller någon annan heller vara orolig för i NHL. Journalisterna som bevakar NHL i Nordamerika är nämligen ganska långt från att vara kritiska.

En del är sådana som bevakar ett lag, så kallade "beat writers", och de lever på att ha goda relationer till ledarna, coacherna och spelarna i det laget. Om de kommer med kritiska synpunkter eller frågor stängs dörrarna till omklädningsrummet.

Så gott som alla övriga bevakar hela ligan och lever på goda relationer med huvudkontoret och klubbarnas cigarravdelningar. Det betyder i praktiken att de bara behandlar sådant som inte gör någon förbannad.

Aleksandr Ovetjkin och Vladimir Putin tillsammans 2017.
Bildtext Aleksandr Ovetjkin och Vladimir Putin fångad tillsammans på en bild 2017.
Bild: Mikhail Metzel/All Over Press

Resultatet blir att alla beslut som lagen eller ligan gör – det må sedan gälla att skippa OS (på grund av orsaker vars giltighet ingen kollar), eller att skydda Aleksandr Ovetjkin från tråkiga frågor – i stort sett accepteras med hull och hår.

Någon enstaka småkritisk kommentar kanske kommer ut i form av ett skämt, men huvudprincipen är kristallklar: ligan, lagen och journalisterna är alla delar av samma maskin. Alla förlorar om man slänger kottar i den egna karburatorn.

I få sportserier är det här konsensustänkandet lika starkt som i den klart minsta av Nordamerikas stora proffsserier.

I USA är NHL i jämförelse med NFL, NBA och MLB bara flugavföring och i Kanada är NHL så viktig att ingen vill trampa på huvudkontorets tår. Det finns såklart i New York och leds av amerikanen Gary Bettman. En jurist med långt minne, nypor av stål och ett mål: intäkter.

I få sportserier är det här konsensustänkandet lika starkt som i den klart minsta av Nordamerikas stora proffsserier

Om det är något som kommissionär Bettman och ligans klubbägare inte gillar så är det kontroverser. De brukar kosta pengar. Man fortsätter alltid på den utstakade stigen ända tills det av en eller annan orsak blir omöjligt – som vi såg med den trakasserihärvan i Chicago.

Så den som väntar sig att NHL självmant kommer att stoppa Ovetjkin eller hans landsmän från att spela medan Putins krigsmaskin maler sönder Ukraina blir nog besviken. Samma gäller för den som hoppas på att NHL-bevakarna ska börja bråka.

Analysen är sannolikt den att det man nu gjort gällande plattformar och affärsförbindelser är det man kan göra utan att båten gungar – nu riktas blickarna framåt.

Det spelas fantastisk hockey i NHL – världens bästa. Andra sidor av ligan kunde bli bättre.

Slava Ukraini!