Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny succé i Paralympics för Matti Suur-Hamari! Tog silver i grenen som han knappt har tränat: "Svårt att överträffa det här mästerskapet"

Uppdaterad 11.03.2022 09:30.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se Matti Suur-Hamaris silveråk i banked slalom! - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ett utmärkt åk räckte för att Matti Suur-Hamari skulle ta sin andra medalj i de paralympiska spelen. "Jag väntade mig inte det här – jag har inte tränat den här grenen på hela vintern", säger han.

Matti Suur-Hamari bärgade Finlands fjärde medalj i de paralympiska spelen i Kina. Suur-Hamari tog ett silver i dagens banked slalom.

– Det känns otroligt skönt. Ett silver smakar oerhört gott, säger Suur-Hamari till Yle.

I grenen har snowboardåkarna två försök att notera dagens bästa tid. Halvvägs låg Suur-Hamari på en andraplats i SB-LL2-klassen – och när det var dags för finländarens andra åk visste han redan att det åtminstone skulle bli ett silver.

Efter ett åk var det kinesiskt i ledningen genom Sun Qi. Kinesen var 25 hundradelar snabbare och finländaren jagade hans tid.

Det gick inte vägen. Suur-Hamari lyckades inte förbättra sin tid och därmed var ordningen på pallen fastslagen.

Guld till Kina, silver till Finland och brons till Storbritannien.

– Jag njöt för fullt i första åket. När jag fick höra att medaljen är säkrad försökte jag eventuellt för mycket i det andra åket.

Programmet är inte längre tillgängligt

Hittade förbättringspotential

Guldet var inte speciellt långt borta – ett faktum som överraskade Suur-Hamari.

– Jag hade inte väntat mig det här. Jag har inte tränat den här grenen på hela vintern. Det här känns som en överraskning, men jag tar gärna emot silvret.

Banan i Zhangjiakou passade finländaren, säger han själv.

– Man var tvungen att ha tålamod. Första åket kändes riktigt bra – trots att det finns ett par svängar där jag kunde ha gjort det ännu bättre.

– Men vi ska komma ihåg att han som vann är väldigt bra. Det är verkligen ingen skräll att guldet gick till Kina, han var stor förhandsfavorit.

Fortsätter karriären?

Suur-Hamari lyckades putsa sitt saldo från mästerskapet i Sydkorea för fyra år sedan. Då blev det guld i snowboardcross och brons i banked slalom.

Nu åker 35-åringen hem med guld och silver från Kina.

– Jag är otroligt nöjd med mästerskapet. Det här blev en riktigt fullträff.

Med mästerskapets andra medalj säkrad vill han inte spekulera i hur det blir med en fortsättning av idrottskarriären.

– Vi får se, men det blir svårt att överträffa det här mästerskapet. Nu ska jag åka hem och njuta av framgången.

Just nu har Finland två idrottare med samma medaljsaldo i Paralympics. Alpina åkaren Santeri Kiiveri har också tagit ett guld och ett silver i Kina.