Utrikespolitiska institutet: Niinistös samtal med Putin är en mätare på om det finns god vilja mellan länderna
Utrikes- och säkerhetspolitiska experter bedömer att Finland inte vill bli medlare. Enligt en professor i politisk historia skulle det vara förvånande om Ryssland började förhandla under samtalet.
Förhoppningarna om att få slut på kriget i Ukraina i och med telefonsamtalet mellan presidenterna Sauli Niinistö och Vladimir Putin är mycket små, uppskattar utrikes- och säkerhetspolitiska experter.
Samtalets värde ligger enligt experterna i att det upprätthåller en dialog.
Än så länge har Juhana Aunesluoma, professor i politisk historia, inte sett några tecken på att Ryssland har någon verklig vilja att förhandla.
– Jag tror att det här handlar om att hålla dialogen öppen, inte om att göra konkreta framsteg mot att få slut på kriget. Det skulle vara ganska överraskande om Ryssland i det här skedet börjar förhandla seriöst, säger Aunesluoma till Yle Uutiset.
– Det är viktigt att hålla kontakten, att diskutera. Finland gjorde genom olika kanaler samma sak under tidigare krig, säger Mika Aaltola, chef för Utrikespolitiska institutet.
Enligt Aaltola är samtalet en intressant mätare på relationen mellan Finland och Ryssland. Under kriget i Ukraina har Finland lutat västerut och mot militäralliansen Nato.
Samtalet kan enligt Aaltola visa om det finns kvar något av den goda vilja mellan länderna som utgjort en av grundpelarna i Finlands utrikespolitik.
Finland kommer sannolikt inte att ta på sig rollen som medlare
Båda experterna bedömer att Finland inte tänker anta rollen som medlare i kriget i Ukraina. Enligt Aaltola vill Finland skilja på Finlands linje och Ukrainas.
Enligt Aaltola måste Finland ändå ha sitt eget intresse för ögonen då man strävar efter att få ett slut på kriget.
– Finland vill inte vara en spelbricka i det här. USA ser Finlands och Sveriges anslutning till Nato som ytterligare en sanktion mot Ryssland. Finlands speciell roll gör att Finland inte vill vara medlare.
Professor Aunesluoma påminner om att diplomati också kan vara ett tveeggat svärd.
– Det verkar som om Ryssland utnyttjar samtalen i sin propaganda. Där kan det se ut som om de söker en lösning genom förhandlingar medan den andra sidan inte gör någonting.
Enligt Aaltola har Ryssland redan använt sig av diplomati vid förberedelserna inför kriget i Ukraina. Nu verkar Ryssland även använda diplomati för att rättfärdiga användningen av ännu hårdare och mer brutala tag.
Aaltola syftar här på Rysslands falska information om ett ukrainskt program för kemiska vapen och kärnvapen.
Aaltola anser att Finland har en förskönad bild av diplomati, vilket bottnar i ett förflutet som litet land under exempelvis kalla kriget.
Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Niinistön ja Putinin puhelussa mitataan, onko maiden välillä vielä hyvää tahtoa, arvioi Mika Aaltola skriven av Kari Ikävalko och översatt av Dominique Pashley.
Artikeln är öppen för kommentarer fram till 11.3.2022 klockan 17.