Baka amaretti, klassiska italienska mandelkex, och servera med hemrostat kaffe

"Mandel och kaffe hör ihop som helan och halvan". Så säger kocken Julien Hueber då han bakar amaretti, de klassiska italienska mandelkexen eller biskvierna. Han tipsar också om hur du kan rosta ditt kaffe själv.
Amaretti är knapriga och sega på samma gång. Det är kanske en orsak till att de har blivit så populära. Du kan gärna baka en stor sats när du en gång håller på, för kexen håller i evigheter. Ingredienserna är egentligen bara mandelmjöl, socker och äggvita.
Amaro betyder bitter på italienska, men de här kexen blir inte bittra om du inte väljer att lägga i mycket bittermandelolja. Juliens kex är söta och perfekta att doppa i hemrostat kaffe.
Amaretti
Mängd: 30 kex
Tillagningstid: 45 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
2 äggvitor
150-200 g mandelmjöl
150-200 g socker (lika mycket som mandelmjöl)
eventuellt lite bakpulver/bikarbonat
florsocker
hel mandel med skal (en liten påse)
bittermandelolja
Instruktioner
Vispa upp äggvitorna till hårt skum.
Blanda ihop mandelmjölet och sockret (och ev. bakpulvret). Vänd blandningen i äggvitorna till en deg.
Rulla ut degen med hjälp av florsocker till en lång cylinder och dela den i jämna bitar (25-30 st).
Rulla bitarna till små bollar, pudra dem lätt med florsocker och lägg dem på en bakplåt.
Tryck i en mandel i varje boll så att den plattas ut lite. Mandeln ger extra knaprighet.
Grädda i ugnen ca 12 minuter på 180 grader.
Rosta ditt eget kaffe
Det här är ett roligt experiment, men vi varnar för att det kan bli beroendeframkallande. Smaken och doften av nyrostat kaffe är nämligen alldeles speciell. Julien säger att aromerna också blir tydligare då man rostar själv.
– En annan fördel med att rosta själv är att man också kan testa sig fram och upptäcka en helt annan dimension i kaffenjutningen. Tydliga toner av mandel, lakrits, kola, choklad och blåbär blir mycket verkligare än texten på ett tjusigt kaffepaket, säger Julien.
För att rosta kaffe själv behöver du förstås råa kaffebönor. Du kan leta i specialbutiker eller handla på nätet.
Gör så här:
Värm upp ugnen till 180 grader (gärna varmluftsugn).
Sprid de råa kaffebönorna i ett tunt lager på en ugnsplåt och ställ mitt i ugnen. Öppna inte ugnen före hela rostningen är klar.
Höj värmen efter 10-12 minuter till 195-200 grader.
Höj värmen ytterligare efter 5-6 minuter till 210-220 grader och rosta ytterligare 5-6 minuter.
Stäng ventilationen i ugnen, ha spisfläkten på maximal effekt och ta ut de rykande bönorna.
Kaffet anses vara färdigt rostat när färgen har blivit brun eller nästan svart, beroende på om man vill ha det ljust eller mörkt rostat. Låt inte bönorna bli oljigt glansiga i ugnen, då har det gått för långt.
Häll dem genast i en sval metallisk form eller skål och kyl ner dem genom att sautera, dvs. kasta upp dem i luften och ner igen i skålen. Det är smidigare att sautera utomhus då man slipper allt flygande kaffeskal i köket.
När bönorna har "tystnat" och slutat ryka (efter ett par minuter) kan man låta dem svalna i rumstemperatur.
Förvara de rostade bönorna i en hermetiskt tillsluten glasburk för bästa hållbarhet. Mal lämplig mängd vid tillagning med mixerstav eller mixer.
Vissa anser att kaffebönorna är bättre efter att ha "mognat" en dag efter rostningen, men personligen tycker Julien att doften av nymalet, ljummet kaffe är svår att överträffa.