Det var självklart för Åbo stad att reagera efter Rysslands anfall mot Ukraina – Mika Akkanen: "Det som Ryssland gör är kriminellt"
Rysslands invasion av Ukraina fördöms runt om i världen, också i Egentliga Finland. Åbo avbröt vänortsverksamheten med S:t Petersburg och Putins minnesplatta avlägsnades från Forum Marinum.
Redan dagen efter att Ryssland anföll Ukraina diskuterade Åbos chef för internationella ärenden Mika Akkanen, och Åbos borgmästare Minna Arve, att Åbo måste agera mot kriget på något sätt.
– Det som Ryssland gör är kriminellt. Vi har helt öppet uttryckt stadens åsikt om anfallet i medier. Vi har fördömt det, vi anser att kriget är kriminellt och det kan vi inte acceptera. Det är en så stor sak att också en stad måste agera, säger Mika Akkanen.
Enligt Akkanen är vänortsverksamheten mellan S:t Petersburg och Åbo känd både i Ryssland och i Finland eftersom samarbetet har lång historia. Vänortsavtalet undertecknades redan 1953. Steget för Åbo stad att avbryta verksamheten på grund av kriget var därför stort, men också någonting som de kände att de måste göra, uppger Akkanen.
Akkanen påpekar också att biblioteksbron har lyst i blågult, i Ukrainas flaggas färger, sedan dagen då kriget bröt ut.
– Vi vill så klart uttrycka vad vi tycker om situationen.
Hoppas på att ryska medborgare agerar
Besluten om hur Åbo stad reagerar i motsvarande situationer fattas i första hand av borgmästaren. Före det diskuterar ändå borgmästaren saken med bland annat de biträdande borgmästarna och med Mika Akkanen, som är chef för internationella ärenden.
I samband med att vänortsverksamheten avbröts skickade Åbo stad ett brev till guvernören i S:t Petersburg, men än så länge har de inte fått något svar. Rysslands konsulat i Åbo informerades också om beslutet och de svarade däremot.
– Vi fick ett mycket artigt mejl där de skrev att de hoppas att vi kan fortsätta samarbetet i framtiden någon gång.
Mika Akkanen säger att syftet med åtgärderna är att förmedla till medborgare och kommuner i Ryssland att det som Putin har gjort är fel.
– Jag hoppas att så många som möjligt i Ryssland får veta att vi inte accepterar det här anfallet och att de förstår att Ryssland har gjort ett felsteg.
"Vi inte kan skriva historia på nytt"
I Åbo finns en del minnesmärken och statyer av ryska ledare, bland annat en Leninstaty. Nu förs diskussioner på sociala medier huruvida det är rätt att monumenten får finnas kvar med tanke på Ukrainakrisen. Samtidigt försvaras deras historiska värde.
Mika Akkanen säger att monumenten också diskuterats med Minna Arve.
– Borgmästaren sa att vi inte kan skriva historia på nytt. Vi tar det lugnt och drar inga förhastade slutsatser.
I Åbo finns också gatunamn som hänvisar till städer i Ryssland. I andra städer i Norden har namn på parker och gator, som hänvisar till Ryssland, ändrats. Enligt Akkanen finns det inte i nuläget avsikter att ändra någonting i Åbo.
Akkanen säger också att det i internationella avtal om diplomatiska förbindelser står att värdstaten inte ska förstöra ambassaders eller konsulats heder.
– Om vi byter namn på en gata utanför ett konsulat gör vi också fel. Om vi någon gång efteråt anser att ett namn ska bytas eller en staty avskaffas så gör vi det då. Vi ska inte förhasta oss nu.
Att ta bort Putins minnesplatta utanför Forum Marinum var däremot en självklarhet, säger Akkanen.
– Putin själv är huvudfiguren vad gäller anfallet mot Ukraina.