Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Nato är överlägset Ryssland i ett konventionellt krig – oklart vilka garantier Finland har utanför militäralliansen

Uppdaterad 11.03.2022 16:24.
Natos generalsekreterare, Sveriges och Finlands försvarsministrar
Bildtext Finlands försvar är så Nato-harmoniserat det kan vara utan att Finland är medlem i försvarsalliansen. På bilden ser vi Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen
Bild: Fredrik Sandberg / EPA

I slutet av februari vaknade vi alla upp med insikten att världen var förändrad. Det var inte så att världen förändrades då, men insikten slog oss alla. Vladimir Putin menade allvar.

Vi har upplevt krig i Europa efter murens fall, men kriget har aldrig kommit så här nära och varit så här skoningslöst från dag ett.

Plötsligt var det möjligt att beskriva den ryska regimen som den är. Ryssland styrs inte bara auktoritärt – Ryssland närmar sig diktatur.

Vladimir Putin har redan tidigare viftat med kärnvapenkortet, men vi har inte lyssnat.

Rysslands president Vladimir Putin under en ceremoni vid Den okände soldatens grav i Moskva
Bildtext I slutet av februari vaknade vi alla upp med insikten att världen var förändrad. Det var inte så att världen förändrades då, men insikten slog oss alla. Vladimir Putin menade allvar.
Bild: Alexei Nikolski / TASS / AOP

Det finländska försvaret får mera resurser

Det är inte bara vi som har varit döva utan också – bland andra – den europeiska stormakten Tyskland. Stormakten som på grund av sin historia har haft en mycket restriktiv inställning till militära kraftmedel.

Nu rustar Tyskland, Sverige och Finland upp tillsammans med resten av Europa. Det finländska försvaret ska få mera resurser i en tilläggsbudget och budgetramarna ska ses över under våren.

Det som också ska ses över är vår alliansfrihet. Finlands försvar är Nato-harmoniserat så långt som det går utan att vara medlem av den transatlantiska försvarsalliansen.

Sverige och Finland har gemensamma övningar på gång och vi får underrättelsedata av USA. Finlands president konstaterar att det är väldigt klart för alla – också Ryssland – var Finland står. Finland hör hemma i väst.

Finländska soldater hjälper människor på Kabuls flygplats.
Bildtext Den finländska regeringen kommer att arbeta fram en säkerhetspolitisk redogörelse under våren. På bilden finländska soldater under evakueringen av finländsk personal i Kabul.
Bild: Försvarsmakten / Utrikesministeriet

“Nato-beslutet fattas med eftertanke men utan att söla”

Västeuropas ledare var samlade i Versailles under slutet av veckan – och de finländska och svenska statsministrarnas upprop om att ta i bruk EU-fördragets försvarsklausul fick mycket stöd. Exakt vad det stödet innebär vet vi inte ännu.

Den finländska regeringen kommer att “med eftertanke – men utan att söla” arbeta fram en säkerhetspolitisk redogörelse under våren.

När Sveriges regering duckar och säger att ett svenskt Nato-medlemskap inte är aktuellt just nu, konstaterar Finlands statsminister och president att Finland kommer att fatta sitt beslut snart.

Det beslutet måste fattas av Finlands riksdag med en bred samstämmighet.

EU:s regeringschefer på toppmöte
Bildtext Västeuropas ledare var samlade i Versailles under slutet av veckan – och de finländska och svenska statsministrarnas upprop om att ta i bruk EU-fördragets försvarsklausul fick mycket stöd.
Bild: Ludovic Marin / AFP

Stanna utanför, gå med eller vänta med beslutet?

Valmöjligheterna är tre.

  1. Finland kan stanna utanför Nato. Det här bygger på antagandet att det är bättre att inte gunga båten just nu och att väst kommer till Finlands undsättning om det behövs.

  2. Finland beslutar att gå med i Nato och utverkar säkerhetsgarantier av Nato och USA medan ansökningsprocessen pågår.

  3. Finland dröjer med beslutet och räknar med att dörren till Nato står öppen under en överskådlig framtid.

Alla tre alternativen är möjliga. Ingen vet på riktigt vilket som är det rätta alternativet.

Den ryska regimen är beredd på extrema åtgärder

Alternativ ett är problematiskt eftersom Ryssland med all önskvärd tydlighet har visat att den nuvarande regimen är beredd att ta till extrema åtgärder. Förmodligen trycker Putin inte på kärnvapenknappen, eftersom bruk av kärnvapen skulle tvinga västmakterna att agera, men både Nato och USA har klart deklarerat att de inte sätter in sina stridskrafter för att försvara alliansfria Ukraina.

Situationen ändrar omedelbart om Ryssland angriper ett Nato-land. Det är ett scenario som Ryssland inte vill ha. Den allmänna bedömningen bland experterna är att Nato är överlägset Ryssland i ett konventionellt krig.

Republikens president Sauli Niinistö
Bildtext Vilka säkerhetsgarantier Finland redan har och eventuellt kan få har bara statsledningen en klar uppfattning om. På bilden republikens president Sauli Niinistö.
Bild: Silja Viitala / Yle

Ryssland anfaller förmodligen inte ett Nato-land

Den här överlägsenheten talar för alternativ två. Ryssland vågar förmodligen inte anfalla ett Nato-land. Om Finland går inför det här alternativet så måste Nato kunna lita på att Finland förbinder sig till den transatlantiska försvarsalliansen för gott. Nato är inte en klubb som man går in och ut ur.

Och det betyder att folkviljan måste vara väldigt klar. President Niinistö har signalerat att det för en medlemsansökan till Nato behövs en folkomröstning eller motsvarande.

Om det finns tid för en folkomröstning får framtiden utvisa. Vilka säkerhetsgarantier Finland redan har och eventuellt kan få har bara statsledningen en klar uppfattning om.

Soldater och räddningsarbetare bär på en person som ligger på en brits.
Bildtext Den ryska regimen har visat att den “tar allt som sitter löst” som president Niinistö har uttryckt saken.
Bild: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images/Shutterstock/All Over Press

“Den ryska regimen tar allt som sitter löst”

Alternativ tre är alltså att dröja med beslutet. Det är också en möjlighet om vi utgår från att säkerhetsläget återgår till ett någotlunda stabilt läge. Det känns osannolikt just nu.

Det sämsta tänkbara alternativet för Finland är ett fortsatt instabilt säkerhetsläge i Europa som kombineras med en upprivande inrikespolitisk debatt om Finlands säkerhetslösningar. Den ryska regimen har visat att den “tar allt som sitter löst” som president Niinistö har uttryckt saken.

Det är nog en och annan som kommer att känna historiens vingslag under våren.

Det är stora beslut som Finlands riksdag ska fatta. Beslut som kommer att påverka landets öde i all överskådlig framtid.