Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Säkerhetspolitiska experten Yrsa Grüne-Luoma om rysk närvaro på Hangö udd: "Ingen orsak att känna sig orolig"

Från 2022
Uppdaterad 14.03.2022 08:33.
Journalisten Yrsa Grüne-Luoma bevakar försvars-och säkerhetspolitiska frågor.
Bildtext Journalisten och Hangöbon Yrsa Grüne-Luoma följer med spänning med de senaste turerna kring fastigheterna på Hangö udd som ägs av ryska oligarken Boris Rotenberg, som har dubbelt medborgarskap.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Journalisten Yrsa Grüne-Luoma, som specialiserat sig på försvars-och säkerhetspolitiska frågor, säger att den vanliga finska medborgaren knappast behöver oroa sig för att det finns ryska oligarker mitt bland invånarna på Hangö udd.

– Det handlar för det mesta om personer som har dubbelt medborgarskap så i den meningen är de finländare precis som vi och följer samma lagar och myndigheter som alla andra, säger Yrsa Grüne-Luoma.

Vägen till Vita Villan i Tvärminne är numera avstängd. Villan ägs av ryske oligarken Boris Rotenberg.
Bildtext Vita Villan i Tvärminne är numera sommarstuga åt den ryska oligarken Boris Rotenberg.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Problem uppstår snarast då förmögna ryssar som äger fastigheter i Finland blir svartlistade av USA eller EU, eftersom Finland inte kan göra så mycket åt saken då de också är finska medborgare. Hon hänvisar till ett fall på ett annat ställe i landet.

– Man ska ju inte spekulera, men man kan ju fråga sig varför de ibland lämnar in så detaljerade planer när de ansöker om byggnadslov, men sedan har det efteråt visat sig att de byggt en helikopterplatta som de dolt för insyn. Då undrar man ju varför den inte fanns med i bygglovsansökan?

Försvarsmakten håller ett vakande öga på riskfyllt ägande

Yrsa Grüne-Luoma säger att man förstås inte kan utgå ifrån att alla med dubbelt medborgarskap har avsikter som inte tål dagsljus.

Men såsom världen ser ut i dag ser hon det som sannolikt att Finland kommer att se över reglerna och skärpa bestämmelserna för vem som får äga vad.

Till exempel gör försvarsmakten enligt henne årligen en bedömning över vilka fastigheter i utländsk ägo som ligger för nära viktiga militärområden.

Skylt om skjutövningar vid Syndalen i Tvärminne.
Bildtext Den ryske oligarken Boris Rotenbergs fastighet ligger nästan granne med Syndalen i Tvärminne där försvarsmakten övar.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Beträffande fallet Rotenberg i Tvärminne, säger hon att det var väntat att försvarsmakten skulle motsätta den ryske oligarkens planer på att bygga nytt på sin fastighet för något som skulle bli restaurang- och inkvarteringsverksamhet.

– I det fallet var ju planerna dessutom väldigt oklara, vad som skulle byggas och varför.

Kämpar för det fria ordet

Yrsa Grüne-Luoma valdes nyligen till ordförande för den finska avdelningen av organisationen Reportrar utan gränser.

Hon säger att organisationen spelar en viktig roll i dessa tider, att påminna om att yttrandefriheten utgör ett av fundamenten i demokratiska samhällen.

Hon är bekymrad över utländska journalisters rättigheter i Ryssland för tillfället. Kritiska röster tystas, antingen genom att skickas ut ur landet eller så hotas de med upp till 15 års fängelse.

– Och så kan det ju inte vara, om man har till exempel ögonvittnesskildringar.

Hon säger att ensam kan man inget göra men att organisationen, som grundades i Paris 1985, spelar en viktig roll i att bevaka frågor gällande yttrandefriheten.

Yrsa Grüne-Luoma påpekar att i krig handlar all rapportering om propaganda, oberoende av vilken sida som talat.

– Sanningen är det första offret i ett krig.

Journalisten Yrsa Grüne-Luoma: Vanliga medborgare behöver inte känna oro för ryska oligarkers närvaro på Hangö udd

6:25