Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Julia Simon säsongens elfte vinnare i skidskyttevärldscupen – Suvi Minkkinen knep bästa sprintplaceringen

Från 2022
Uppdaterad 11.03.2022 19:18.
Suvi Minkkinen under en tävling i Kontiolax.
Bildtext Suvi Minkkinen var bästa finländare i sprinten i Otepää. (Arkivbild)
Bild: Lehtikuva

Världscupsäsongen lider mot sitt slut och i sprinten i Otepää fick ännu en ny dam stiga högst upp på pallen. Suvi Minkkinen lyckades fälla alla tavlor i dag och stod för karriärens näst bästa placering.

I herrarnas sprint krävdes prickfritt skytte för att ta sig in bland de sex främsta i går, i damernas sprint bommades det avsevärt mer i dag. Till slut var det bara två av damerna i topp tio som fällde alla tavlor, men ingendera fick stå högst upp på pallen.

Fransyskan Julia Simon var till slut dagens etta med en bom i det andra skyttet. För Simon var det säsongens första världscupseger i en individuell tävling, och hon blev samtidigt vinterns elfte vinnare.

Vanessa Voigt och Karoline Knotten knep de två andra pallplaceringarna, båda med prickfritt skytte. För Voigt, som förlorade mot Simon med elva sekunder, var det karriärens första pallplacering.

Marte Røiseland eller Elvira Öberg, som för tillfället är de enda två som tävlar om segern i totalcupen, fick inte till någon fullträff i dag och var med sina två bommar tia respektive åtta.

Røiseland har greppet om totalcupen då Öberg inte lyckades märkbart ta in på norskans försprång.

Suvi Minkkinen bästa finländare – magplask för Eder

Suvi Minkkinen var dagens bästa finländare och gjorde en bra prestation på vallen. Minkkinen fick ner alla tavlor både i det liggande och det stående skyttet och var till slut en av sex bland de tjugo främsta som lyckades få ner alla tavlor.

Farten i spåret räckte ändå inte högre än till en tjugonde plats. Placeringen är ändå hennes bästa i en sprint, och näst bästa i karriären. Samtidigt säkrade hon en plats i lördagens masstart.

För Mari Eder föll dagens tävling på dåligt skytte.

Eder bommade ett skott i det liggande skyttet, och i det stående gick det bra mycket sämre. Finländaren bommade hela fyra tavlor i det andra skyttet och slutade på en 58:e plats i tävlingen. Eder förlorade till slut nästan två och en halv minut mot vinnaren Simon.

Eder var redan före dagens tävling klar för masstarten då de ryska och belarusiska damerna inte tävlar, och därmed har Finland två damer med i tävlingen på lördag.

Nastassia Kinnunen slutade på 71:a plats och Erika Jänkä på 73:e plats.

Diskussion om artikeln