Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Det här är det pris som vi är beredda att betala" EU-ledarna storsatsar på försvar och oberoende energitillgång

Från 2022
Uppdaterad 12.03.2022 09:57.
EU-ledare, bland dem statsminister Sanna Marin längst till vänster, går ut ur slottet i Versailles för att bli fotograferade tillsammans under mötet på Versailles 10-11 mars 2022.
Bildtext EU:s stats- och regeringschefer möttes under två dagar i Versailles, Frankrike.
Bild: the European Union/UPI/Shutterstock/All Over Press

Om Rysslands attack mot Ukraina vände ett nytt blad i EU:s utrikes- och försvarspolitik, har toppmötet i Versailles troligen inlett ett helt nytt kapitel.

VERSAILLES Den slutdeklaration som det två dagar långa informella EU-toppmötet ledde till handlar om att trygga allt från energitillgång och försvarskapacitet till att garantera en stabil ekonomi.

Försvarsförmågan ska trappas upp rejält

Från att ha förlitat sig på det USA-ledda Nato när det gäller att trygga Europa, går medlemsländerna nu in för en klar upprustning. Man ska öka försvarsutgifterna markant, men också utveckla försvarsförmågan i samarbete med de andra medlemsländerna på olika områden. Man ska också förstärka den europeiska försvarsindustrin.

EU styrde in på en historisk väg i sin försvarspolitik redan i slutet av februari då unionen beslöt att köpa vapen till Ukraina. Det sker genom en separat fond, den så kallade Europeiska fredsfaciliteten, och nu beslöt man att fördubbla summan för vapen till Ukraina, det vill säga lägga till 500 miljoner euro på de 450 miljoner euro som beslöts tidigare.

Energifrågan i centrum då avhängigheten ökas

Importen av rysk energi ska fasas ut helt vid 2027, sa kommissionsordförande Ursula von der Leyen vid den avslutande presskonferensen i Versailles. En plan för hur det ska gå till kommer att presenteras i mitten av maj.

EU ska också bredda tillgången på energi, i praktiken hitta nya exportländer och nya rutter för energitransporter. Dessutom lovar man massiva investeringar i förnybar energi, vilket von der Leyen säger är en inhemsk produktion som också skapar nya arbetsplatser.

Överlag bygger EU:s tänk nu på en omstart för energisektorn, vilket presenterades i det s.k. RePowerEU-intiativet tidigare i veckan.

Såväl sanktionerna mot Ryssland som minskad energiimport kommer att ha effekter för hela Europas ekonomi, konstaterar också statsminister Sanna Marin.

- Det här är ett pris som vi är beredda att betala, sa Marin och tillade att det därför behövs massiva investeringar.

Inofficiellt toppmöte på Versailles den 10-11 mars 2022. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i förgrunden. Vid borde mittemot skymtas Europeiska rådets ordförande Charles Michel  och Frankrikes president Emmanuel Macron.
Bildtext Kommissionsordförande Ursula von der Leyen säger att vid år 2027 använder EU inte längre rysk energi.
Bild: Lehtikuva

Ukrainas medlemskapsansökan nobbades

Det blev som väntat inget snabbspår in i den Europeiska unionen för Ukraina.

Landet lämnade mitt under brinnande krig i slutet av februari in sin officiella medlemsansökan och den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj har också personligen vädjat om EU:s stöd.

EU-ledarnas diskussioner om medlemsfrågan pågick i Versailles in på natten mot fredagen och resulterade i det här skedet enbart i ett uttalande där man "erkände Ukrainas strävan att närma sig EU" och man lovade att banden och partnerskapet ska förstärkas ytterligare.

Ordförandelandet Frankrikes president Emmanuel Macron menade att man hade gett en stark signal av stöd till Ukraina, men konstaterade samtidigt att det inte går att inleda anslutningsprocessen med ett land i krig.

Det fanns också tolkningar att om EU inleder en medlemskapsprocess med Ukraina skulle man samtidigt förbinda sig att försvara Ukraina. Det är alltså fråga om samma försvarsgaranti i Lissabonfördraget som Finland och Sverige för sina länders del har tagit upp till behandling under samtalen.

EU-ledare sitter kring långa bord som bildar en rektangel under ett inofficiellt EU-toppmöte på Versailles.
Bildtext Palatset i Versailles bjöd samtidigt på ödesmättade historiska associationer.
Bild: the European Union/UPI/Shutterstock/All Over Press

Pampiga omgivningar väcker reaktioner

Att toppmötet hölls i det kungliga slottet i Versailles utanför Paris har väckt blandade känslor, då kriget samtidigt dödar och förstör i Ukraina och driver miljontals människor på flykt.

Från franskt håll har man ändå påpekat att toppmötet var inprickat före kriget bröt ut, och att Versailles är en ofta utnyttjad mötesplats nära Paris med toppsäkerhet.

Århundraden av fransk krigshistoria finns samlade här i den förgyllda prakten. Men också minnesbilder av hur president Putin år 2017 välkomnades av Macron på den röda mattan, då den franska värden hade hoppats på en nystart i relationen till Ryssland.

Idag har Europas framtid fått en helt ny vändning för en oöverskådlig tid framöver.