Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Håller Carolinas finländare lekstuga mot Ristolainens Philadelphia?

Från 2022
Uppdaterad 12.03.2022 22:08.
Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Hur starka är Nashville Predators och St. Louis Blues egentligen just nu? En fingervisning får vi i kväll – i kvällens andra match blir det Aho & Teräväinen i Carolina mot Rasmus Ristolainens Philadelphia.

Kl. 19.30 Nashville–St. Louis, TV2 och Arenan

Kommentator: Mattias Simonsen

Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Nashville Predators - St. Louis Blues (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Både Nashville och St. Louis har spelat 57 matcher – tre poäng skiljer dem åt i Central-divisionen. Blues ligger tvåa, Nashville fyra med ett grepp om en wild card-biljett till slutspelet.

Det här är definitionen på en "fyrapoängsmatch".

Det är dessutom två formstarka lag som möts i Tennessee på lördagskvällen. Hemmalaget Nashville har vunnit tre raka, St. Louis imponerade stort då de lyckades sätta stopp för sin förlustsvit.

Med det sagt såg St. Louis tröga ut i sina matcher innan 6–2-segern över New York Rangers. Vi var tafatta, konstaterade coachen Craig Berube efter en av de fyra förlusterna de hann åka på – och det är lätt att skriva under analysen.

Nashville har i sin tur tagit sina mest imponerande segrar den senaste tiden mot skadedrabbade lag från Kalifornien. Mot tuffare motstånd har poängen suttit hårdare åt.

Nu får de sin chans att visa hur starka de är på riktigt.

Finländarna: Fullt fokus på målvaktsduellen – eller?

Det här var en match som kunde ha blivit en duell mellan Juuse Saros och Ville Husso. Men enligt de första uppgifterna från USA kommer St. Louis att ställa Jordan Binnington mellan stolparna.

Husso har i praktiken tagit över förstaspaden i laget med sina tag den här säsongen, men Stanley Cup-hjälten får fortfarande chanser också. Och det lär han få säsongen ut.

Blues vill gärna veta vilken målvakt de ska satsa på efter den här säsongen då Hussos förmånliga kontrakt tar slut. Att ha två välbetalda burväktare på lönelistan finns väl knappast på menyn?

Ville Husso räddar en puck.
Bildtext Ville Husso lär få sitta på bänken i kväll.
Bild: Jeff Curry-USA TODAY Sports/AOP

Juuse Saros är däremot obestridd etta och ska enligt de första rapporterna få ansvaret i den viktiga matchen. Framför sig har han Mikael Granlund och Eeli Tolvanen som representerar det blåvita gardet.

Niko Mikkola är i sin tur enda finländska utespelare i St. Louis. Backen har stundvis på pappret varit i det första backparet tillsammans med Colton Parayko, men mot Rangers var Marco Scandella tillbaka där.

Mikkola fick istället spela i det tredje paret med Robert Bortuzzo – bli inte överraskade om han hittas i samma par i kväll.

Håll ett öga på: Succédoldisarna

För Nashvilles del har Tanner Jeannot varit en av den här säsongens absoluta överraskningar. Den reslige power forwarden som så sent som den förra säsongen spelade matcher i ECHL har verkligen hittat sin plats i toppligan.

57 matcher har resulterat i 18 mål – och antalet skulle ha varit ett snäpp högre om det inte varit för en fantomoffside i matchen mot Anaheim.

Grymt stark framför kassen och har ett skott som heter duga. Samtidigt lite väl kantig på skridskorna och behöver att någon (ofta Colton Sissons) hittar ett sätt att passa pucken åt honom i ett bra läge.

För St. Louis del är det Jordan Kyrou som stjäl rubrikerna. Gjorde en helt ok säsong 2020/21 (14+21) men har varit en av Blues absolut viktigaste forwards så här långt under den pågående säsongen.

22 mål, 33 assist – behöver man säga mer än så? Känns alltid farlig då han är med i ett anfall och har varit klinisk som ärligt talat hemskt få andra i St. Louis-truppen kan säga sig varit den senaste tiden.

Hur går det? Borta bra men hemma bäst

Nashville och St. Louis har mötts två gånger den här säsongen, båda gångerna i Missouri. Nashville vann den första drabbningen med 4–3 efter straffar, St. Louis tog hem den andra med 5–3.

Den tredje matchen mellan divisionsrivalerna kommer enligt all logik att bli lika jämn. Men på något sätt känns Nashville snäppet starkare just nu.

Och då det är jämnt på isen kan målvaktsspelet bli avgörande. Om det är Saros och Binnington som står så är det fördel Nashville – och Predators vinner med 4–3 igen.

Kl. 22.00 Carolina–Philadelphia , TV2 och Arenan

Kommentator: Anders Nordenswan

Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Precis som i kvällens första match möts lag med lika många spelade matcher. Där tar likheterna slut. Carolina har samlat in 39 poäng mer än Philadelphia och är kanske hela ligans bästa lag. Flyers är bland de fem sämsta, av 32.

Där Hurricanes är en otroligt välsmörjd lagmaskin som anfaller och försvarar med fyra cylindrar kväll ut och kväll in, är Flyers en odiscplinerad katastrof som varvar ögonblick av bra spel, med verkliga flopprestationer.

Det borde med andra ord vara en lätt kväll för Carolina? Inte nödvändigtvis. Det är väldigt ofta så att NHL:s bottenlag lyckas göra sina bästa matcher mot gängen som dominerar ligan. Underskattning möter vilja att visa.

Hur går det?

Matcherna mellan Flyers och Carolina brukar bli fysiska, underhållande och jämna bataljer. Den här säsongen har lagen möts tre gånger, Carolina har vunnit två matcher, Flyers en och sammanlagda målskillnaden är 11–8.

Om Hurricanes spelar enligt sina styrkor, det vill säga alla femmor håller tempot med pucken högt och utmanar över hela isen, så har Flyers inget att säga till om.

Om däremot Flyers lyckas bestämma spelets tempo, får spelet dit man vill och målvaktsspelet lyckas, kan det gå hur som helst. Sannolikt blir det ändå en ganska rutinmässig hemmaseger. Sista målet i tom bur och därmed 4–1.

Spelet flyter och Carolina-spelarna har all orsak att le.
Bild: Lehtikuva

Håll ett öga på Ristolainen mot Carolinas finländare

Flyers-backen Rasmus Ristolainen skrev för ett par dagar sedan under ett femårskontrakt som ger honom 5,1 miljoner dollar per säsong vilket bevisade att Flyers gillar den ofta kritiserade "statistikkatastrofen".

Det som GM Chuck Fletcher visar tummen upp för är Ristolainens starka fysiska spel och det förväntas han leverera även ikväll.

Sannolikt är att "Rasse" finns på isen ofta när Teräväinen och Aho är inne för Carolina. Då är stenhårt fysiskt spel det enda sätt att rubba de betydligt skickligare landsmännen. Kan bli sura miner finländare emellan.

Och så ska ingen bli förvånad om Carolinas tredje finländare, fjärdecentern (antagligen) Jesperi Kotkaniemi, försöker mata Ristolainen med backklippans egen medicin. Björneborg mot Åbo är alltid intressant.

Håll öga också på lagens Twitter-konton för de slutgiltiga uppställningarna.

Borde bli en underhållande kväll!

Diskussion om artikeln