Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Minister Lintilä: Företag som etablerat sig i Ryssland har gjort det på egen risk – inga stöd utlovas

Från 2022
Uppdaterad 12.03.2022 11:12.
Minister Lintilä varnar för att matpriserna kan fördubblas - Spela upp på Arenan

Staten har inga planer på att ge särskilt ekonomiskt stöd till företag som lämnar Ryssland, säger näringsminister Mika Lintilä (C) i Yle-programmet Morgonettan.

Ryssland har utgjort ett land som inneburit hög risk men också stora möjligheter för företagen som etablerar sig där, säger Lintilä.

– Ibland går det så att riskerna realiseras - därför planerar vi inga speciella företagsstöd i det här läget. Coronapandemin var en helt annan sak, en sak som drabbade företagen på bred front.

Företag som drar sig ur Ryssland får nog råd och information om hur man kan gå till väga i det här osäkra läget.

– Det finns i praktiken tre möjligheter: Man kan fortsätta verka i Ryssland, man kan sälja verksamheten till en rysk kompanjon eller man kan gå i konkurs.

Dyrare tider väntar

Lintilä uppmanar också finländarna att bereda sig för dyrare tider, eftersom alla priser nu innehåller ett "krigstillägg".

– Maten blir dyrare. Matkassen kan bli till och med dubbelt så dyr. Samtidigt är det finländska lantbruket i ett kritiskt läge - vi behöver ett stödpaket för jordbrukssektorn, säger centerministern Lintilä.

Vad gäller energin så tror Lintilä att Finland måste återuppliva torven som värmekälla då flisimporten från Ryssland upphör.