Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ser distansloppen ut så här efter Johaugs adjö? Pärmäkoski inblandad i spännande sekundstrid – bakom den helt överlägsna norskan

Från 2022
Uppdaterad 12.03.2022 17:06.
Therese Johaug firar seger.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Therese Johaug var namnet för dagen i Falun. Norskan gjorde slarvsylta av motståndet i sin allra sista start – i getingboet bakom segraren missade Krista Pärmäkoski pallen knappt.

Sista dam ut i spåret – och snabbaste åkare i karriärens sista start.

Förra helgen tog Therese Johaug farväl av Holmenkollen med att vara fullständigt överlägset på tremilen. I dagens fristilsmil gick norskan ut som storfavorit i Falun – och sista tävlingen blev en beskrivande avslutning för Johaug.

Bakom Johaug var det ett riktigt getingbo, men de övriga i tätstriden förlorade med över en halv minut till grenens stora dominant.

Johaug kopplade greppet om förstaplatsen ute i terrängen vid den tredje mellantiden och den släppte hon inte. Hon gick i mål framför blågula läktare i Falun och visade till sista stavtaget i världscupen vem som är sportens bästa damåkare.

– Jag tänkte på sista varvet: "seriöst, ska jag sluta nu?". Men det är kul att sluta med en bra känsla. Precis just nu vill jag träna, tävla och fortsätta i världscupen nästa år, men jag vet att det här är rätt beslut, säger hon enligt NRK.

– Mitt huvud sade stopp i Holmenkollen. Jag har varit väldigt sliten den här veckan, men när man står på startlinjen vet man vad man ska göra. Det känns svårt att föreställa sig att det här är sista världscuploppet.

Pärmäkoski bet i sura äpplet

Man kan bara blicka bakom Johaugs namn i resultatlistan och fantisera om hur spännande distansloppen kan bli när norskan nu lägger av.

Fem stycken inom sju sekunder – och i den striden fick Krista Pärmäkoski bita i det sura äpplet.

Med drygt två kilometer kvar av tävlingen låg Pärmäkoski tvåa, men marginalerna var små och finländarens avslutning var inte gnistrande.

– En väldigt bra tävling i fristil. Det kändes inte så bra i morse, men kroppen klarade av min modiga start. Jag blev lite överraskad när jag låg så bra till. Det var väldigt jämnt, säger hon till Viaplay.

Sundlings spurt gav andraplats

Gårdagens överlägsna sprintvinnare Jonna Sundling har på sistone visat att hennes kapacitet i distanslopp är väldigt bra, och i dag fick hon till en urstark avslutning. Sundling tog sex sekunder på Pärmäkoski och blev tvåa.

Jessie Diggins lyckades också passera Pärmäkoski på slutet och tog den tredje pallplatsen. Pärmäkoskis avstånd till pallen blev knappa två sekunder.

Se då Krista Pärmäkoski får pris som trea i distanscupen – och Kerttu Niskanen fick också omnämnande. - Spela upp på Arenan

Hon missade en plats bland de tre främsta i totala världscupen med nio poängs marginal. Däremot slutade hon trea i distanscupen.

– Jag är inte så besviken. Ett bra fristilslopp, säger Pärmäkoski.

Kerttu Niskanen var aldrig riktigt med i kampen om pallplatserna, men gjorde en klart godkänd insats och blev sjua.

Världscupen på skidor

10 km, fristil, damer:
1. Therese Johaug, NOR 22.34,4
2. Jonna Sundling, SWE + 35,9
3. Jessie Diggins, USA + 36,3
4. Krista Pärmäkoski, FIN + 38,2
5. Heidi Weng, NOR + 42,7
6. Ebba Andersson, SWE + 42,9
7. Kerttu Niskanen, FIN + 50,2
---
26. Jasmi Joensuu, FIN + 1.45,3
34. Johanna Matintalo, FIN + 2.01,2
36. Anne Kyllönen, FIN + 2.13,6
50. Katri Lylynperä, FIN + 3.06,8

Diskussion om artikeln