Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldsviten bruten i Borgå – Akilles brände spel med tre man mer på isen i finalen, effektivt Veiterä tillbaka på bandytronen

Från 2022
Uppdaterad 12.03.2022 20:16.
Lappeenrannan Veiterä juhlii Bandyliigan mestaruutta - Spela upp på Arenan

Två raka FM-guld blev inte tre för Akilles. Ett drömläge att komma ikapp efter paus sumpades. I stället fick Veiterä gruvlig revansch efter flera finalförluster.

De två senaste bandysäsongerna har slutat med guldfest i Borgå. Stadens stolthet Akilles har lyckats slå Veiterä i båda finalerna.

Lagens tredje raka uppgörelse om guldet blev ingen munter historia för alla tillresta Akilles-supportrar. Säsongen kulminerade med att nästan 3000 åskådare i Villmanstrand fick se Veiterä ta hem bandytiteln efter en 5–1-seger i finalen.

– Jag är rätt nöjd med vår insats, men vi lyckades inte göra mål. Deras målvakt var strålande bra, säger Akilles-tränaren Jari Hyttinen till Yle.

Efter tre raka FM-silver visade Veiterä verkligen upp effektivitet och beslutsamhet i årets final. Tre rätt snabba mål i den första halvleken lade grunden till guldet och efter paus höll försvaret.

Utnyttjade inte utvisningar

Akilles fick ett gyllene läge att närma sig direkt i andra halvlek. Veiterä drog på sig tre utvisningar i rask takt och gav gästerna chansen att spela med hela tre man mer på isen.

Resultatet?

Veiteräs Tero Liimatainen satte sitt andra finalmål och utökade till 4–1 i den 54:e minuten.

– Vi började den andra halvleken väldigt bra. Vi tvingade dem att ta de där utvisningarna, men lyckades inte förvalta dem, säger Hyttinen – som gjorde sin sista match som tränare för Borgålaget.

– Akilles är en stark förening och Borgå har starka bandyrötter. Jag hoppas att klubbens fina jobb fortsätter.

Tre mål från finalens profil

Efter 4–1-målet körde Akilles fast, sköt alltför ofta förbi och hemmamålvakten Topi Peuhkuri tog allt som gick på mål.

Det var bara Juuso Johansson som lyckades peta in en boll bakom Peuhkuri före paus – och i stället för fler reduceringar knackade finalens profil Liimatainen in dagens tredje mål när några minuter återstod att spela.

Det här är Veiteräs sjunde bandyguld genom tiderna. Det senaste kom 2018.

Bandyfinal

Veiterä–Akilles 5–1 (3–1)
20' Tuukka Loikkanen 1–0
30' Tuomas Liukkonen 2–0
36' Tero Liimatainen 3–0
41' Juuso Johansson 3–1
54' Tero Liimatainen 4–1
83' Tero Liimatainen 5–1

Diskussion om artikeln