Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Våra veteraner och veteranänkor är chockade och bekymrade över kriget i Ukraina: "Bilderna från kriget väcker hemska minnen"

Uppdaterad 14.03.2022 10:23.
En äldre man står utomhus i novembermiljö och ser rakt in i kameran.
Bildtext Alf Burman är bekymrade över kriget i Ukraina.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Rapporterna från det krigshärjade Ukraina väcker oro och förskräckelse. För våra egna veteraner och veteranänkor kommer minnena tillbaka.

Jalle Silfver och Alf Burman är ordförande för Frontveteranföreningen Kamraterna respektive Korsholms krigsveteraner. De känner själva en stor oro över världsläget.

- Vad ska det här bli - kommer de till Finland också? Såna tankar säger Alf Burman att han har haft.

Jalle Silfver säger att han till en början tänkte att konflikten kan lösas med samtal och diskussioner.

- Men tydligen har vi att göra med en sån person som inte lyssnar på folk som vill prata fred, säger Jalle. Ibland vaknar jag på natten och funderar "hur ser morgondagen ut?".

Floden av nyheter sinar aldrig. Alf säger att han till en början följde med läget rätt så ivrigt, men det har minskat anefter.

- Nu har jag slutat att se på nyheter. Jag lyssnar på radion, det räcker bra med en kort nyhetssändning i timmen. Jag vill inte se några hemska bilder.

Även Jalle har skurit ner på nyhetskonsumtionen. Han läser tidningen, men TV tittar han knappt alls på.

Prata med veteranerna

Med anledning av alla nyheter som kan väcka oro och rädsla så lyfts det också i media fram hur vi ska prata med barn om saken. Men även våra äldsta - däribland dem krigsveteranerna och veteranänkorna - mår inte bra av att höra om allt som sker.

- De har sett det här i verkligheten de. De har varit med när karelarna måste lämna sitt land, säger Alf Burman.

Då Jalle delade ut senaste numret av tidningen Kustveteranen passade han på att intervjua de äldsta medlemmarna i föreningen.

- Till exempel svarade en av veteranerna "Jag är chockad och bekymrad. Vänskapsbanden som under årtionden har stärkts med Ryssland har efter detta brustit".

En vetaranänka sade enligt Jalle att hon slutat titta på TV eller lyssna på radion - det är för hemskt att höra om allt som sker i Ukraina.

- Då vi tänker att TV och radio är många ensamma pensionärers guldkant i radion så är det hemskt att höra.

Hur Finland bör agera råder det delade meningar om bland veteranerna. En ansåg att vi bara bör sända humanitär hjälp - vapenleveranser kan få konsekvenser för oss längre fram.

- En annan sa: "Ukraina är i behov av vapen och Finland gör rätt i att sända vapen." Själv anser han att vapenhjälp från Tyskland bidrog till att han kunde träffa mig i dag, säger Jalle.

Våra veteraner och veteranänkor är chockade och bekymrade över kriget i Ukraina

19:17