Diggins förde USA till seger i historiska stafetten – Finland tvåa då Pärmäkoski spurtade ner Johaug

Allt avgjordes på den sista etappen i mixedstafetten. Finland var med i segerkampen och knep också en pallplacering. Jessie Diggins blev för tuff för Krista Pämäkoski men Finland slutade tvåa.
Mixedstafetter ser man ofta inom till exempel skidskyttet men inte i längdskidåkningen. Under världscupavslutningen i Falun testade man just en sådan tävling där samtliga lag bestod av två herrar och två damer, och alla åkte fem kilometer i fristil.
Finlands första lag med Kerttu Niskanen, Perttu Hyvärinen, Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski hörde till favoriterna men segerkandidaterna var många.
Det blev också en lika jämn stafett som förväntat. Allt avgjordes på den sista etappen och tio lag var med i matchen, bland dessa Finland.
Therese Johaug och Jessie Diggins tog hand om farthållningen på sista etappen och fick tätgruppen att spricka. Krista Pärmäkoski hängde på och hade en bra position då allt skulle avgöras.
– Det åktes fort från början. Jag var tvungen att åka på riskgränsen för att komma nära täten i början. Som tur var jag på alerten för klungan sprack ganska snabbt, säger Pärmäkoski till Yle.
Diggins blev för svår för Pärmäkoski
När åkarna vände in mot Lugnets skidstadion visade Diggins ändå prov på sin styrka och sitt taktiska sinne. Hon fick en lucka till Pärmäkoski och Johaug och det avgjorde stafetten.
– Det här var väldigt roligt och vi gick samman som ett lag. Jag är väldigt stolt över alla i laget och det här är väldigt inspirerande, säger Diggins efter tävlingen.
Bakom amerikanskan gick Pärmäkoski och Johaug en duell om andraplatsen på målrakan. Pärmäkoskis spurt var bättre än Johaugs och Finland knep andraplatsen i historiens första mixedstafett.
– Det är trevligt att tävla då man är i god form och skidan glider, säger Pärmäkoski.
Finlands andra lag tappade tätkontakten redan på första etappen och laget gick till slut i mål på trettonde plats. Anne Kyllönen, Markus Vuorela, Arsi Ruuskanen och Katri Lylynperä ingick i laget.
Unik tävling för syskonen
För Kerttu och Iivo Niskanen var tävlingen en unik möjlighet att tävla tillsammans. Båda två njöt av stunden.
– Hela laget lyckades bra i dag. Det var roligt. Jag och Kerttu har drömt om att få åka tillsammans i en sprintstafett med klassisk stil någon dag, säger Iivo Niskanen.
Världscupturnén är nu över. Perttu Hyvärinen jublar då han får frågan hur det känns, medan hans goda vän Iivo Niskanen ger en gliring till sin storasyster.
– Jag har fått nog av Kerttus tjut. Det känns bra att få en paus.
Kerttus replik var omedelbar: Hon klämde till med ytterligare ett glädjevrål innan hela laget brast ut i ett hjärtligt skratt.
Blåvita missar i sprintstafett
Om mixedstafetten var en finländsk framgång, så gick det desto sämre för de två finländska mixedlagen i sprintstafetten.
Finlands första lag med Jasmi Joensuu och Joni Mäki blev eliminerat halvvägs in i tävlingen då Mäki vurpade strax före upploppet. Finlands andra lag gick samma öde till mötes två etapper senare. Lauri Vuorinen kom sist till växlingen vilket innebar att han och sambon Johanna Matintalo inte fick fortsätta tävlingen.
De två sämsta lagen eliminerades vid varannan växling.
Segern i sprintstafetten gick i överlägsen stil till Sveriges första lag med Jonna Sundling och Calle Halfvarsson. Halfvarsson kunde njuta av läget under sista etappen och vinka till publiken på upploppet. Han korsade mållinjen tio sekunder före Norges andra lag som slutade tvåa.
Sundling gjorde det avgörande rycket på den femte etappen då hon drog upp en lucka på nio sekunder till konkurrenterna.
Resultat 4x5 km:
1 USA 1 42.01,8
(Brennan, Ketterson, Patterson, Diggins)
2. Finland 1 +3,8
(Niskanen, Hyvärinen, Niskanen, Pärmäkoski)
3. Norge 1 +4,3
(Weng, Holund, Tønseth, Johaug)
4. Sverige 1 +9,1
5. Tyskland 1 +16,2
6. Italien +29,0
--------------
13. Finland 2 +2.10,6
(Kyllönen, Vuorela, Ruuskanen, Lylynperä)
Resultat, sprintstafett:
1. Sverige 1
(Jonna Sundling, Calle Halfvarsson)
2. Norge 2 +10,1
(Tiril Udnes Weng, Martin Løwstrøm Nyenget)
3. Norge 1 +10,2
(Lotta Udnes Weng, Harald Østberg Amundsen)
11. Finland 2
(Johanna Matintalo, Lauri Vuorinen)
12. Finland 1
(Jasmi Joensuu, Joni Mäki)
Bildkälla: Viaplay