Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antti Rinne till HBL efter Natotweet: "Jag kände att jag behövde säga något i det här läget"

Antti Rinne och Matti Vanhanen
Bildtext Före detta statsminister och riksdagens vice talman Antti Rinne vill undvika missuppfattningar och desinformation om SDP:s Natolinje efter sin tweet.
Bild: Hanne Salonen / Riksdagen

På lördagen skrev före detta statsminister Antti Rinne (SDP) att Finland borde öppna sig för Natomedlemskap. Partiets ställning är ännu densamma: Varken för eller emot.

På lördagen tweetade Rinne om att stödet för Ukraina är starkt.

"Finland och finländarnas säkerhet och liv utan rädsla borde säkras. Om det kräver medlemskap i Nato, borde vi gå med."

I tweeten nämner han att statsledningen nu behöver arbetsro för att fundera över det här.

Rinne: SDP har inte ändrat linje i Natofrågan

På söndagen gör han klart för nyhetsbyrån STT att hans tweet inte är någon ny linje för SDP och att partiets linje står oförändrad sedan sju, åtta år tillbaka.

– Jag kände att jag behövde säga något i det här läget. Andra partier har anklagat oss för att vara emot Nato. Men Socialdemokraterna har aldrig tagit ställning till ja eller nej. Om vår säkerhetspolitiska situation kräver det så måste vi vara öppna för ett Natomedlemskap, säger Rinne till HBL.

Till STT säger han att Finland måste kunna ta hand om sin säkerhet. Frågan är framför allt att en självständig stat har rätt att själv bestämma om alla frågor som berör utrikes- och säkerhetspolitik utan att utesluta något alternativ.

– Natofrågan är aktuell eftersom det säkerhetspolitiska läget i Europa har förändrats. Nu pågår processer för att utvärdera behovet av Finlands säkerhetspolitiska lösningar, säger Rinne.

SDP:s nuvarande ordförande och statsminister Sanna Marin har inte berättat var hon personligen står i Natofrågan.

Vänsterförbundet splittrat i frågan

Vänsterförbundet har haft en enad linje emot Natomedlemskap, men nu börjar det uppstå sprickor i partiet.

Inom partiet har det uppstått olika åsikter sedan frågan började debatteras, säger Partiordförande Li Andersson till Kansan Uutiset. Andersson berättar inte vad hennes åsikt om Natofrågan är.

Källor: STT, HBL