Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Känslorna tog över i London – Andrij Jarmolenko i tårar efter sitt mål: "Svårt att tänka på fotboll – ryska armén dödar ukrainare varje dag"

Från 2022
Uppdaterad 13.03.2022 20:45.
West Ham firar mål i Premier League.
Bild: Kieran McManus/Shutterstock/All Over Press

Tårarna kom då Andrij Jarmolenko gjorde West Hams 1–0-mål mot Aston Villa. Ukrainaren har varit berörd av den ryska invasionen och det blev en känslosam återkomst i Premier League.

West Ham har tvingats komma till spel utan sin ukrainske landslagsman Andrij Jarmolenko i de senaste veckornas ligaspel. Efter Rysslands invasion i Ukraina har Jarmolenko fått ledigt och bland annat varit hos sin familj vid den polska gränsen.

I dag var han tillbaka i hemmamatchen mot Aston Villa. Han byttes in i andra halvlek – och mindre än tjugo minuter senare kom hans första ligamål under Premier League-säsongen.

Ukrainaren – en av de största i landets landslagshistoria – placerade in 1–0 efter en snygg manöver i straffområdet. Efter fullträffen sjönk Jarmolenko ner på knä och grävde ner ansiktet i sina händer.

En känslosam Jarmolenko pekade mot himlen, torkade sina tårar och fortsatte sedan matchen. Det blev också en 2–1-seger för topplaget West Ham.

– Det blev så känslosamt på grund av läget i mitt hemland. Det är otroligt svårt för mig att tänka på fotboll just nu för den ryska armén dödar ukrainare varje dag, säger Jarmolenko till Sky.

Under de senaste veckorna har Jarmolenko fått stort stöd från klubben, tränaren David Moyes och supportrarna. Efter matchen tackar han för allt.

– Jag försökte bara ge något tillbaka i dag. Jag är inte hundra fysiskt efter att ha tränat tre–fyra gånger de senaste två veckorna. Jag kunde inte träna på flera dagar, jag tänkte bara på min familj och mina landsmän.

Chelsea fick vänta på mål

På tal om läget i östra Europa, Rysslands krig i Ukraina har satt Chelseas framtid under lupp. Klubbens ryske ägare Roman Abramovitj har fått se sina tillgångar frysta och sanktionerna mot oligarken sätter frågetecken runt försäljningen.

Inför dagens match mot Newcastle intervjuades klubbens tekniska direktör Petr Cech i Skys sändning. Sanktionerna mot Abramovitj betyder att en stor del av Chelseas verksamhet är pausad.

– Det finns många frågor men inga svar. Jag måste medge att vi tar en dag i taget. Diskussionerna är i gång för att kunna hålla verksamheten flytande resten av säsongen.

Christian Pulisic och Kai Havertz firar.
Bildtext Christian Pulisic och Kai Havertz firar Chelseas mål.
Bild: IMAGO/PRiME Media Images/ All Over Press

I matchen hade Chelsea uppenbara problem att hota ett formstarkt Newcastle. Det såg ut att bli mållöst, men då klev hete Kai Havertz fram. Havertz plockade ner ett inspel läckert och placerade in 1–0.

Tysken fick frågor om läget runt klubben efter segern som befäster Chelseas tredjeplats i tabellen.

– Vi spelare i Chelsea har det bra. Det här handlar om mer än fotboll. Vi försöker bjuda folk på ett leende och när man ser känslorna efter det där målet känner man att det är vad alla behövde i dag, säger han till BBC.

Blytungt för Pukkis Norwich

I övrigt var många av bottenlagen i farten – och för Teemu Pukkis Norwich blev det ett minst sagt blytungt poängtapp. Pukki spelade fram till lagets kvittering då matchen mot Leeds gick in på stopptid.

Men icke sa Nicke, det blev förlust efter ett svagt försvarsspel. Joe Gelhardt rakade in 2–1 från nära håll och såg till att Leeds vann det viktiga bottenmötet.

Krisklubben Everton föll också och dras obönhörligen närmare strecket. Samtidigt närmade sig nämligen Watford efter sin seger i Southampton.

I tabelltoppen tog Arsenal över fjärdeplatsen efter sin 2–0-seger mot ett tandlöst Leicester. Thomas Partey och Alexandre Lacazette blev målskyttar hemma på Emirates.

Premier League

Chelsea–Newcastle 1–0 (0–0)

Everton–Wolverhampton 0–1 (0–0)

Leeds–Norwich 2–1 (1–0)

Southampton–Watford 1–2 (1–2)

West Ham–Aston Villa 2–1 (0–0)

Arsenal–Leicester 2–0 (1–0)