Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Finland kan ha stora problem att hitta målvakt som håller i ett hockey-VM" – dyster prognos från Colorados finska målvaktstränare

Från 2022
Juuse Saros i Nashville.
Bildtext Juuse Saros har en klar position som etta i Nashville.
Bild: USA TODAY Sports / AOP

Tio finländska målvakter har spelat i vinterns NHL – men det finns all orsak att vara orolig inför framtiden, säger Colorados målvaktstränare Jussi Parkkila.

Då Yle sände NHL-ishockey i lördags kväll var det blåvitt i båda burarna. Juuse Saros vaktade målet i Nashville, Ville Husso stod mellan stolparna i St. Louis.

I jämförelse med glansdagarna tidigare under 2000-talet står finländska målvakter ändå inte lika högt i kurs. Saros är egentligen den enda målvakten som är uttalad etta i sitt lag.

Husso, Mikko Koskinen (Edmonton) och Kaapo Kähkönen (Minnesota) är de andra som har spelat minst tjugo matcher under säsongen.

Målvaktsvalen i ligan ett problem?

Totalt har tio målvakter fått speltid den här säsongen, men flera av dem har bara några matcher. Tuukka Rask är en av dem, och veteranen spelade bara några matcher innan han valde att lägga av i februari.

Trenden pekar alltså neråt – och i den inhemska ligan har allt fler klubbar valt en utländsk förstemålvakt.

Stanislav Galimov står framför avbytarbåset.
Bildtext Kärpäts Stanislav Galimov är en av många utländska ligamålvakter.
Bild: Jussi Saarinen / All Over Press

Oroväckande?

– När man spolar fram fem år kan vi ha stora problem att hitta målvakter som håller i ett VM eller för NHL, säger Juuso Parkkila till Yle Urheilu.

– Om vi fortsätter så här kan man fråga sig hur många målvakter vi har i framtiden. Med mer än tio utländska målvakter i ligan de senaste åren är frågan var vi hittar nya Saros eller Husso?

Kunskapsläckage österut

Parkkila följer NHL-verksamheten på nära håll från Colorados tränarstab. Avalanches målvaktstränare pekar på KHL:s uppkomst som roten till problemen.

Finländare kom dit med sina kunskaper och det utnyttjade ryssarna. Nu syns det

De ryska klubbarna har lockat finländska tränare österut med bättre löner och det har lett till kunskapsluckor på hemmaplan.

– Jag gick också till Ryssland för att träna målvakter. Finländare kom dit med sina kunskaper och det utnyttjade ryssarna. Nu syns det: Ryssland har fått fram flera starka målvakter och fler är på kommande, säger Parkkila.

Han köper inte heller till fullo argumentet att Ryssland är ett större land med fler invånare än Finland.

– Finland gör saker fel. Härifrån kommer helt enkelt inte målvakter som håller hög internationell klass.

Han pekar till exempel på hur målvakterna i juniorserierna i Finland blir allt yngre. Ett problem som skapar en snöbollseffekt, tycker Parkkila.

Saros har spelförståelsen

Enligt Parkkila är Juuse Saros ett utmärkt exempel på vad som krävs för att bli förstemålvakt i NHL.

– Han har spelförståelsen som behövs. Han vet vad han kan och använder sina styrkor.

– Spelet går så snabbt i dagens NHL att en målvakt först och främst måste klara av att reagera rätt. Sedan följer förmågan att röra sig både stående och på isen.

Diskussion om artikeln