Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jättelik Natoövning inleds i Norge – också Finland deltar

Från 2022
Soldater ligger på en kulle i vinterutrustning och siktar mot ett fjäll.
Bildtext Norska soldater under Cold Response-övningen år 2020. Övningen ordnas vartannat år, men är i år större än någonsin sedan Kalla kriget.
Bild: LEHTIKUVA / HANDOUT / SIMON AMDAL / THE NORWEGIAN ARMY

Natos stora vinterövning Cold Response börjar i dag på olika håll i Norge. Sammanlagt deltar 30 000 soldater från nästan 30 länder i övningen, som är den största i Norge sedan Kalla kriget.

Finland och Sverige är de enda länderna utanför Nato som är med i krigsövningen. Från Försvarsmakten i Finland deltar ungefär 680 personer, av vilka två tredjedelar är beväringar. Med är också ett trettiotal reservister.

De är utrustade med bandlastbilar, Leopard 2A4-stridsvagnar och tunga raketkastare.

Målet är enligt Försvarsmakten att utveckla den nationella försvarsförmågan, det bilaterala samarbetet med Norge och försvarssamarbetet med Sverige.

De övriga Natoländerna övar utgående från artikel 5 i Natofördraget. Den går ut på att ett angrepp mot en Natomedlem är ett angrepp mot hela alliansen.

Men det gäller förstås inte för Finland, sade huvudstabens informatör Jere Paldanius till Svenska Yle i februari.

– Finland utövar som icke-medlem i försvarspakten inte verksamhet i enlighet med artikel 5. Vi deltar alltid i internationella övningar från våra egna utgångspunkter.

Norges försvarsminister Odd Roger Enoksen försäkrade då att också Ryssland har informerats då övningen planerades.

– Vi har fört dialog med Ryssland om övningen och de vet om att den kommer att bli genomförd, sade Enoksen.

Finländska truppen en del av en svensk brigad

Den finländska stridsavdelningen deltar i Cold Response som en del av en svensk brigad. Sverige skickar runt 1 600 soldater till övningen.

De finländska trupperna hör i huvudsak till arméns beredskapshenheter, som är utbildade för att fungera i krävande stridsuppgifter.

"Under övningen testar vi beväringarnas internationella samverkans- och prestationsförmågan samt tränar reservister i krigstida uppgifter. Övningen utvecklar också vår beredskap att ta emot värdlandsstöd samt koncentrera trupper" säger Arméns operationschef brigadgeneral Tero Ylitalo i Försvarsmaktens pressmeddelande.

Att man övar som en del av en svensk brigad ger Finland och Sverige möjlighet att utveckla förmågan att agera operativt tillsammans, säger han.

Övningen ordnas på olika håll i Norge. Finländarna övar i Nordnorge, i området Narvik-Bardufoss. De reser till Norge på fredag och är på plats fram till den andra april.