Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Gör ceviche på färsk aborre

Ceviche på en blommig tallrik
Bildtext Det här receptet kombinerar en klassisk finländsk råvara med nya smaker.
Bild: Tara Junker / Character House / Yle

Får du aborrar när du fiskar? Gör en chevice med ingefära och chili.

I det här receptet får fisken smak av ingefära och chili. Då fisken ska ätas rå ska den frysas innan användning.

Du kan använda vilken vit fisk som helst, t.ex. gös.

I det här avsnittet av Kan vi bara få njuta kan du se hur Tara Junker och Malin Öhman gör rätten. - Spela upp på Arenan

Ceviche

10 min och 45 min vila

300 g abborrfiléer

1 ekologisk citron

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära

½ fänkål

1 tsk socker

1 liten rödlök

½ chili

t.ex. bladpersilja eller koriander till servering

Så här tillreder du fisken

  1. Rensa fisken. Skär de skinnfria filéerna i små bitar. Lägg fisken i en liten skål.

  2. Tvätta citronen, riv skalet och pressa saften över gösen. Skala och riv vitlöken och ingefäran. Skär fänkålen så tunt som möjligt, gärna med en mandolin. Lägg de skurna ingredienserna i fiskskålen och blanda i sockret.

  3. Låt cevichen dra övertäckt i kylskåpet i ungefär 45 min, rör om några gånger under tiden.

  4. Finhacka rödlök och chili. Blanda ner i cevichen. Lägg upp fisken på ett serveringsfat och häll över spadet. Dekorera med färska örter.