Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ovanligt lätt vår för björkallergikerna – orsaken är fjolårets kraftiga blomning

Från 2022
Björken blommar.
Bildtext Björken brukar börja blomma i maj i Finland, men sydliga luftströmmar kan föra med sig pollen redan i april.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Naturresursinstitutet Luke kommer med glada nyheter för alla björkallergiker. Björken väntas blomma mindre än normalt i år.

Orsaken till att björken blommar svagt i år är att den i fjol blommade väldigt rikligt. På ett år av bra blomning följer ofta åtminstone ett – eller till och med två – sämre år.

Enligt Naturresursinsitutet finns det fem gånger färre hanblommor på björkarna i år än i fjol.

Den inhemska björkblomningen brukar börja i maj, men sydliga luftströmmar kan föra med sig björkpollen söderifrån redan under april månad.

Först blommar hasseln och alen. Enligt Åbo universitets pollenprognos väntas hasselblomningen komma i gång i sydvästra Finland och Nyland under de närmaste dagarna.

Också tallen och granen blommar svagare än normalt

Också de andra huvudträdslagen i Finland har en sämre blomning att vänta än vanligt.

Tallens fröskörd blir medelmåttig enligt Luke, men fröna är av god kvalitet tack vare den varma sommaren i fjol.

Tallen blommar också mindre än normalt i år.

Granen blommade rikligt i fjol, vilket gör att det finns mycket kottar i grantopparna. Kottarna är ändå drabbade av rikliga insektskador och rostsvamp, och det minskar granens fröskörd.

Eftersom björken, tallen och granen alla blommar sparsamt får de i stället mera kraft för att växa, konstaterar Luke.

Gatudamm får ögon och halsar att svida i Nyland

Samtidigt som pollensäsongen står inför dörren har det torra vädret lett till att gatudamm virvlar upp från gator och vägar.

Dammängderna har tidvis varit tio gånger större än det normala på olika håll i huvudstadsregionen och Nyland. Enligt Helsingforsregionens miljötjänst har luftkvaliteten på många håll varit mycket dålig, och halterna av gatudamm har varit höga framför allt längs huvudleder och livligt trafikerade gator och vägar.

Dammängderna väntas vara höga också resten av veckan.

Gatudammet orsakar till exempel snuva och hosta, och får ögon och hals att svida och kittla. Det kan också förvärra symptomen för personer som lider av hjärt- och lungsjukdomar.