Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Det franska energijätten TotalEnergies vägrar lämna Ryssland - och går tvärtemot konkurrenterna BP, Exxon och Shell

Från 2022
Öljy- ja kaasutehtaan piippuja ja säilöntätankkeja jäisessä maisemassa.
Bild: EPA

Energifrågan är i centrum för de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland. De stora energibolagen i världen, Exxon, BP och Shell, har meddelat att de lämnar landet. Men det franska energibolaget TotalEnergies fortsätter som förr.

TotalEnergies (tidigare Total) är ett av Europas största bolag med över 100 000 anställda. Bolaget skriver på sin webbplats att det har verksamhet i Ryssland sedan 25 år tillbaka.

Företagets verksamhet i Ryssland innefattar bland annat naturgasproduktion och arktiska energiprojekt. En tredjedel av gasen som TotalEnergies levererar är rysk, likaså en del av oljan.

TotalEnergies har meddelat att det inte sällar sig till den bojkott som övriga västliga energibolag gått in för. TotalEnergies skriver visserligen på sin webbplats att bolaget fördömer kriget mot Ukraina och att det upphör med framtida investeringar.

Här finns också finländska kopplingar

Både BP och Shell har meddelat att de både lämnar Ryssland och att de slutar samarbeta med ryska energibolag. TotalEnergies är däremot betydande delägare i det ryska gasbolaget Novatek.

Novatek i sin tur ägs av Volga Group som styrs av Gennadij Timchenko. Han är både rysk och finländsk medborgare och finns på amerikanska sanktionslistor på grund av sitt nära förhållande med Vladimir Putin.

Enligt den brittiska finanstidningen Financial Times har den franska regeringen inte försökt påverka bolaget som - enligt en källa som står nära TotalEnergies - kommer att fortsätta sina affärer så länge inga sanktioner riktas mot bolaget självt.

Det är förbjudet att sälja egendom, så du kan inte bara sticka iväg

Det är inte så enkelt att dra sig ur den ryska marknaden då man har produktionsanläggningar där, säger forskningschef Iikka Korhonen på Finlands banks forskningsinstitut för tillväxtmarknader (BOFIT).

Iikka Korhonen, tutkimuspäällikkö, Suomen Pankki
Bildtext Iikka Korhonen är expert på marknaden i Ryssland
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Det är lite tolkningsbart när ett bolag meddelar att det stannar i Ryssland eller att det lämnar landet.

Iikka Korhonen, Finlands bank

Just nu är det omöjligt för ett utländskt bolag att sälja sin egendom i Ryssland. Det är helt enkelt förbjudet.

Iikka Korhonen är expert på frågor gällande Ryssland och han ser två möjligheter i nuläget.

- Antingen sticker du bara iväg och lämnar allt du äger eller också fortsätter du produktionen och väntar tills du kan sälja, antingen till en rysk eller till exempel till en kinesisk aktör.

För energibolagen handlar investeringarna om miljarder euro. Att helt enkelt bara gå sin väg skulle innebära att någon - en rysk partner - tar över.

- Även om TotalEnergies skulle ta hem hela sin franska personal skulle ryssarna kunna driva anläggningarna, säger Iikka Korhonen. Han påminner om att inte heller finländska Fortum har lämnat landet.

- Det är lite tolkningsbart när ett bolag meddelar att det stannar i Ryssland eller att det lämnar landet. Vissa bolag säger att de lämnar landet men operationerna fortsätter, eftersom det inte finns någon annan möjlighet, konstaterar Korhonen.

Iikka Korhonen hänvisar alltså till att det inte går att sälja egendomen.

I Frankrike har landets stora energibolag fått hård kritik. Finansminister Bruno Le Maire anser att det finns ett principiellt problem med att samarbeta med den ryska makten i energifrågor. Ministern har lovat ta upp frågan med bolaget.