Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu kommer det inte fler järnpelletstransporter från Ryssland till Karleby – samarbetsförhandlingar väntar

Från 2022
Järnpellets vid Djuphamnen i Karleby.
Bildtext Järnpellets är en av Karleby hamns stora exportvaror.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Från 400 vagnar om dagen till inget alls – järnpelletstransporterna från Ryssland till Karleby är slut. Stuveriföretag samarbetsförhandlar då hälften av jobbet plötsligt försvann.

Över en natt försvann hälften av det råmaterial företaget Rauanheimo i Karleby hanterar. Bolaget samarbetsförhandlar som bäst till följd av att järnpelletstransporterna slutade komma.

För bolaget var stoppet för järnpelletstransporterna ett hårt slag, säger vd Tero Kosonen.

– Det är en tuff smäll. Över en natt försvann hälften av de ton som vi hanterar, säger Kosonen.

Extra svårt blir det eftersom framtiden är högst osäker, ingen kan säga om störningen är tillfällig eller något som kommer att pågå länge, uppger Kosonen.

Permitteringar att vänta

Målet för förhandlingarna som inleddes i onsdags är permitteringar. Rauanheimo har kring 120 anställda i Karleby, antalet fastanställda stuvare är cirka 85.

Rauanheimo hör till KWH Logistics Group. Ett annat bolag i samma koncern, Adolf Lahti, påverkas också av att bulken sinar. Adolf Lahti äger och servar stora maskiner vid hamnen och sysselsätter kring 25 personer.

– Maskinerna står, men Adolf Lahti har inte inlett samarbetsförhandlingar. Fast en stor del av det vi gör handlar om service för maskinerna som används för att hantera järnpellets, säger vd Joakim Laxåback på KWH Logistics.

Toppåret kom 4,5 miljoner ton järnpellets från Ryssland

Från 400 vagnar till noll

De regelbundna transporterna av järnpellets till Karleby hamn inleddes enligt Laxåback år 2003 och har vuxit så gott som varje år.

År 2018 var ett toppår, då fraktades cirka 4,5 miljoner ton rysk järnpellets via hamnen. Det motsvarar 400 tågvagnar till och från hamnen varje dygn.

Ett stort avtal mellan ryska ståljätten Severstal och Rauanheimo och Karleby hamn gjordes år 2013. Kontraktet var värt kring 105 miljoner euro för transporter, hantering och lastning. Transportkedjan uppskattades sysselsätta kring 100 personer.

– Rauanheimo, KWH Konsernen och Karleby hamn har under årens lopp investerat märkbara summor för att sköta de här lasterna, säger Tero Kosonen.

Förutom lokala investeringar har järnpelletstransporterna haft en avgörande roll för bygget av dubbelspår från Karleby till Ylivieska och även för fördjupningen av farleden in till hamnen.

Järn finns inte med på den lista över råvaror som stoppas, men Severstals huvudägare Aleksei Mordasov finns med på EU:s lista över personer som utsätts för sanktioner, och därför slutade transporterna komma.

– Det återstår att se om trafiken någonsin återupptas och i så fall i vilken form. Vi har i nuläget strategibeslut på att inte göra nya transportavtal med ryssarna, säger Joakim Laxåback.

Att snabbt hitta något som kan ersätta hanteringen av miljontals ton järnpellets är svårt.

– Vi har ökat andelen kol som kommer till Karleby från Ryssland en aning, säger Laxåback

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Rautapellettiliikenteen loppuminen johtamassa lomautuksiin satamassa – Rauanheimo aloitti yt-neuvottelut Kokkolassa skriven av Ari Vihanta. Översättning och bearbetning av Ida-Maria Björkqvist.