Vacciner ska göra RS-viruset mindre farligt – antikroppsbehandling har också gett lovande resultat
RS-viruset orsakar luftvägsinfektioner och kan i många fall leda till allvarlig sjukdom hos spädbarn och bland de allra äldsta. Men antikroppsbehandling och vacciner är nu inom sikte, och viruset ser ut att bli ett mycket mindre problem så småningom.
Spädbarn kan enligt färsk forskning skyddas effektivt mot RS-virus genom att de får en behandling med antikroppar som har tillverkats i laboratorium.
– Det räcker med en dos före RSV-perioden på vintern för att ge nyfödda ett ganska bra skydd, kommenterar Mika Rämet som är chef för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet.
Enligt en studie i den ansedda vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine så gav antikroppsbehandlingen ett skydd på cirka 75 procent.
Närmare 1 500 spädbarn ingick i den internationella studien och bland annat vaccinforskningscentret i Tammerfors var med om att göra den.
– Ja, vi kunde stoppa tre av fyra RSV-fall, så visst är det en stor sak. Att det var så effektivt gör också att tröskeln för att genomföra den här vården blir lägre, påpekar Rämet.
Han tillägger att utan skydd så är det möjligt att nyfödda kan behöva intensivvård och till och med behöva kopplas till respirator, om de råkar ut för RS-virus.
Fakta om RS-viruset
Uppskattas varje år infektera omkring 64 miljoner personer i världen. Av dem behöver cirka 3 miljoner barn under fem år och 336 000 äldre personer sjukhusvård.
Störst risk löper barn under 2 månader som aldrig har råkat ut för RS-viruset tidigare.
Spädbarn har inget skydd av tidigare infektion och att deras luftrör är små ökar också risken för allvarlig sjukdom.
Äldre (65 år eller äldre) har oftare andra sjukdomar i bakgrunden som gör att infektionen kan bli värre. Dessutom är äldres immunförsvar sämre än yngres.
Antikroppar främst för spädbarn i riskgrupp
Antikroppsbehandlingen kan göra det möjligt att minska spädbarns risk för att råka ut för RSV.
Behandlingen hinner troligen inte lanseras ännu nästa vinter, eller nästa år, men den kan kanske komma på hösten 2024, såsom det nu ser ut.
Det tar tid innan myndigheterna hinner ge behandlingen försäljningstillstånd, och tillverkningen kan också vara en utmaning i början.
Troligen skulle antikroppar ges främst åt vissa spädbarn som löper extra stor risk – till exempel de som är födda för tidigt, eller de som har hjärt- eller lungproblem eller nedsatt immunförsvar.
Vacciner skulle däremot vara en lättare och billigare lösning; alltså att låta kroppen själv producera de nödvändiga antikropparna, så RSV-vacciner kommer antagligen att få en viktig roll i framtiden.
Ett framtida RSV-vaccin ska kunna ges antingen till äldre eller till gravida, för att de sedan ska överföra skyddande antikroppar till fostret.
– RS-viruset orsakar en större belastning på sjukvården än vad influensan gör, och det beror på att det finns vacciner mot influensa men inte mot RS-viruset, kommenterar Mika Rämet.
Fyra läkemedelsbolag har kommit långt i vaccinutvecklingen
Men flera läkemedelsbolag utvecklar för tillfället vacciner mot RS-viruset, med flera olika tekniker.
– Tekniken har utvecklats vilket gör det lättare att kunna ta fram vacciner, och det finns ett klart behov av ett RSV-vaccin, påpekar Rämet.
Han säger att det är troligt att flera bra RSV-vacciner kommer att lanseras under de närmaste 2–5 åren.
– Det ser alltså lovande ut att vi kommer att få ett bra sådant här vaccin under de närmaste åren, säger han.
Till exempel läkemedelsbolaget Janssens RSV-vaccin visade sig i höstas vara 80 procent effektivt i studier på närmare 5 800 personer som var 65 år eller äldre.
För tillfället testas den här vaccinkandidaten på ännu fler – på cirka 23 000 personer. I den här så kallade fas 3-studien bekräftar man bland annat hur effektivt och säkert vaccinet är.
Vaccinforskningscentret i Tammerfors är med om den här studien, och dessutom om liknande RSV-vaccinstudier som utförs av läkemedelsbolagen Glaxo Smith Kline (GSK) och Pfizer. Dessutom utvecklar också företaget Novavax RSV-vacciner.
Studierna väntas pågå i minst två RS-säsonger, men vissa delresultat är att vänta redan i år.
RSV-vacciner för äldre ser ut att bli klara först, medan det har visat sig ta längre tid att ta fram sådana här vacciner för gravida.
