Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre forskare analyserar förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland: “När kriget är i det dynamiska skedet är det svårt att avsluta det”

Från 2022
En brandman med en hund i famnen framför ett halvt raserat hus.
Bildtext Ryssland utförde på måndagen missilattacker mot Ukrainas huvudstad Kiev. Just nu försöker parterna genom krigshandlingar komma fram till något att förhandla om, bedömer forskarna.
Bild: Lehtikuva/ AFP Aris Messinis

Ryssland och Ukraina fortsatte förhandla på måndagen och båda parterna har talat om framsteg. Utrikespolitiska institutets chef Mika Aaltola avfärdar ändå påståendena och säger att inget längre eldupphör är i sikte.

Rysslands och Ukrainas delegationer förhandlar via videolänk under måndagen, och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Mykhailo Podoliak uttryckte viss optimism inför förhandlingarna. Ukrainas mål är ett möte mellan Zelenskyj och Vladimir Putin.

I fredags sade också Putin att han noterat vissa positiva förändringar i förhandlingarna.

Mika Aaltola säger till nyhetsbyrån STT att påståendena från båda lägren låter som propaganda och diplomatisk teater. Genom att påstå att den andra parten närmat sig i förhandlingarna försöker man förstora sina egna krigsframgångar, säger han.

– Ryssland tvår sina händer genom att förhandla samtidigt som de förstör ukrainska städer. Ur Ukrainas synvinkel vill man ge någon slags tröst åt folket, en vision om en utväg, säger han.

En man i röd polotröja står vid en bokhylla.
Bildtext Mika Aaltola som är chef för Utrikespolitiska institutet tror inte på något längre eldupphör i Ukraina den närmaste tiden.
Bild: Thomas Hagström / Yle

Hanna Smith: Nu strider man om vad man ska förhandla om

Rysslandsforskaren Hanna Smith, som är forskningschef vid Europeiska kunskapscentret mot hybridhot är inne på samma linje.

Det handlar inte om fredsförhandlingar, säger hon till Yle. Hon bedömer att förhandlingarna är symboliska, och att man nu genom krigshandlingar försöker komma fram till något att förhandla om.

– Om Ryssland erövrar Kiev, förhandlas det då om att Ryssland ska lämna Kiev? Om Ryssland tar över områden i östra Ukraina, förhandlar man då om att överlämna dem? Vi är ganska långt från förhandlingar som skulle göra slut på kriget, säger hon.

En mörkhårig kvinna i vit rock står framför ett brunt staket.
Bildtext Rysslandsforskaren hanna Smith säger att bollen är hos Ryssland, när det gäller ett möjligt eldupphör.
Bild: Toni Määttä / Yle

Också Mika Aaltola säger att man nu i första hand försöker hitta en lösning “i terrängen”.

– Det eländiga och hopplösa är att samma krigsdynamik som i terrängen gäller vid förhandlingsbordet. Den som får övertaget har övertaget också vid förhandlingsbordet, så någon fredlig diplomatisk lösning är inte att vänta, säger han.

Ukraina har viss förhandlingsmån med tanke på att Ryssland inte har rönt sådana krigsframgångar som de säkert väntat sig. Det kunde motivera Ryssland att försöka nå sina mål politiskt i stället, säger Aaltola.

Samtidigt betalar Ukraina ett enormt pris för den ryska krigstaktiken. Även om Ukraina klarat försvaret bra förstör Ryssland som bäst hela byar och städer, påpekar Aaltola. Priset är oerhört högt med tanke på Ukrainas framtid, och ur Ukrainas synvinkel funderar man säkert på om det finns någon slags utväg, säger han.

Eldupphör först på förhandlingsbordet

I praktiken förhandlar man nu om möjligheten till ett eldupphör. Enligt Aaltola skulle det ge parterna möjlighet att samla kraft och resurser inför nästa skede av kriget. Något längre eldupphör tror Aaltola inte på.

– När kriget är i det dynamiska skedet är det svårt att avsluta det, säger han.

Kapten Antti Pihlajamaa vid Försvarshögskolan säger också att ett eldupphör är det första man förhandlar om, men att det knappast råder någon tillit mellan parterna. Han tror inte heller att Ryssland har något intresse av ett eldupphör just nu.

– Det är svårt att se vad Ryssland skulle ha uppnått som skulle gå att vända till en seger. Det känns som att Ryssland till och med gått bakåt om man ser till deras målsättningar, säger Pihlajamaa till Yle.

En man i militäruniform stirrar stint in i kameran.
Bildtext Ryssland har knappast något itnresse av ett eldupphör just nu, säger kapten Antti Pihlajamaa.
Bild: Silja Viitala / Yle

Hanna Smith bedömer att bollen är hos Ryssland.

– Ett möjligt eldupphör beror på om Ryssland vill underlätta läget för civilbefolkningen i Ukraina. Ur Ukrainas synvinkel är det svårt att se hur Ukraina kunde säga nej till ens ett kort eldupphör.

"Utgångspunkten är nästan omöjlig"

Från förhandlingar om eldupphör är det ännu långt till förhandlingar om fred. Hanna Smith påpekar att det finns mycket i Rysslands krav som Ukraina inte kan godkänna under några som helst omständigheter.

– Utgångspunkten är nästan omöjlig. Det är svårt att bedöma vad Ukraina kunde gå med på och vad Rysslands slutliga mål ens är. Vi är mycket långt från att kunna tala om fredsförhandlingar, säger hon.

Också Mika Aaltola bedömer att Ryssland snarare vill eskalera än sluta en fred som sannolikt skulle vara mindre gynnsam för dem nu än efter att läget eskalerat ytterligare.

– Djungelns våldsamma lag gör att fred är omöjligt just nu - tyvärr.