Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Två år sedan skolorna stängde: “Det här gillar vi inte, men vi fixar det tillsammans” – läraren Nora Gullmets ville ge eleverna hopp

Från 2022
Nora Gullmets tittar om det finns liv i en mystack på våren.
Bildtext Har myrstacken vaknat? Nora Gullmets var lärare då distansundervisningen inleddes för två år sedan. Hon filmade små videofilmer där eleverna bland annat skulle leta efter vårtecken.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Den 18 mars är det två år sedan skolorna inledde distansundervisning på grund av coronapandemin. Läraren Nora Gullmets lärde sig att hon klarar av stora förändringar. Det hoppas hon att hon kunde förmedla till eleverna.

Nu är något helt nytt på gång! Det minns läraren Nora Gullmets i Österby i Ekenäs att hon tänkte när det för drygt två år sedan blev tal om att skolorna kanske inleder distansundervisning.

Coronaviruset hade tagit sig in i allas vardag och samhället stängdes ner, så också skolorna. Det betydde att eleverna var hemma och lärarna skötte undervisningen på distans.

– Ärligt talat kändes det skönt att alla var på samma linje, vi började från rent bord även om det var ganska kaotiskt. Men jag tänkte att okej, nu bygger vi upp det här helt och hållet från början.

Tidslinje som visar när skolorna varit stängda.

Grafik: Sebastian Dahlström

Nora Gullmets började redan första veckan filma en serie videoklipp tillsammans med sin man Johan Gullmets som jobbar på Svenska Yle.

– Det var en väldigt bra tid då våren vaknade så vi började genast filma vårtecken. Det togs emot med stor entusiasm så vi fortsatte.

Filmerna blev Ut på rast med Nora Gullmets där hon bad eleverna jobba med allt från solur till vilda grönsaker och pollinerare.

"Det var inte bra för eleverna"

Distansundervisningen pågick ända till mitten av maj 2020. Det var en tid som var både upp och ner, minns Nora Gullmets.

– Det passade bra för mig att jobba hemma, men det var inte bra för eleverna. Distansundervisningen var tung för många och föräldrarna fick ta mycket ansvar.

Det innebar också mycket mera jobb. Nora Gullmets hade läroplanen att hålla sig till, men hon filmade också Ut på rast med Nora Gullmets och dessutom insåg hon att hon måste ha individuell kontakt med många elever eftersom de inte mådde bra av att inte vara i skolan.

– Jag var ganska trött.

Det passade bra för mig att jobba hemma, men det var inte bra för eleverna, säger Nora Gullmets

8:13

Nora Gullmets upplever att hennes elever i årskurs 1 lärde sig det de skulle: räkna, läsa och skriva. Men de lärde sig inte de sociala färdigheter som är viktiga i skolan.

– De tog inte skada av det då de var så små. Men jobbet med att lära dem bli en person i en grupp uteblev. Jag försökte bygga upp en digital gemenskap, men jag lyckades inte.

Finns det något bra med distansundervisningen när du tänker tillbaka?

– Som lärare fick man en massa nytt att tänka på då man måste se på undervisningen i ett annat perspektiv. Det är bra att utmana hjärnan, men ur ettornas perspektiv så var det inte bra.

Nora Gullmets har också lärt sig resiliens, att lära sig stå emot och klara av en förändring och dessutom vidareutvecklas.

– Jag har insett att det inte går att förutse att det händer saker. Jag är en kontrollfreak, men det har jag varit tvungen att släppa. Det har varit en rikedom som jag försökte förmedla till eleverna: det här gillar vi inte, men vi fixar det tillsammans. Vi litar på att det blir bra.

Grundskolorna återgick till närundervisning den 14 maj 2020.

Diskussion om artikeln