Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ovaccinerade stjärnan får se matcherna live men inte spela – nu har lagkamraten Kevin Durant fått nog: "Skrattretande"

Från 2022
Kyrie Irving och Kevin Durant.
Bildtext Lagkamraterna och kompisarna Kyrie Irving och Kevin Durant.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kyrie Irving är ovaccinerad för covid-19 och stoppas därför från spel på hemmaplan av staden New York. Samtidigt får han nu besöka hallen som åskådare – och det har Brooklyn Nets inte förståelse för.

– Det här är skrattretande, konstaterade Brooklyn Nets-superstjärnan Kevin Durant efter lagets 110-107-seger över New York Knicks på måndagsmorgonen enligt BBC.

Matchen var den första där ovaccinerade åskådare tilläts besöka hallen. Fram tills nu hade coronalagarna i New York krävt att alla som vill besöka storevenemang är vaccinerade mot sjukdomen.

Men arbetsgivare är fortfarande tvungna att se till att samtliga anställa som jobbar på plats har vaccineringen i skick.

Därför kunde Kyrie Irving följa med sitt Nets spela på plats och ställe – men han fick inte stå på plan.

Vaccinmotståndaren som vägrar ge sig

Kyrie Irving borde vara en av de viktigaste spelarna i Nets den här säsongen. Och får vara det i vissa bortamatcher.

Men på grund av de stränga coronalagarna i Nets hemmadelstat har han inte fått spela inför hemmapublik. Publiken verkar dessutom inte vara helt på Irvings sida heller.

Då Irving presenterades på jumbotronen under matchen fick han enligt The Athletic (bakom betalmur) nöja sig med måttliga applåder. Det är nämligen ingen hemlighet att Irving har en snäv inställning till vaccinet.

Irving själv har hela tiden varit uttalat emot vaccination mot covid-19. Även om han också säger att han inte är ”anti-vaccin” har han ändå titulerats en av USA:s mest kända vaccinmotståndare.

– Alla har rätten att bestämma över vad de gör med sin kropp. Det jag gör handlar om att göra det som känns rätt för mig, förklarade Irving själv i oktober enligt Forbes.

"Fattar inte"

Natten mellan söndag och måndag finsk tid fick han åtminstone följa med Nets match live. Och fick dessutom besöka omklädningsrummet.

– Jag förstår inte, säger Durant enligt The Athletic.

– Just nu känns det som att någon försöker sätta ner foten och flexa sina muskler. Alla är ute efter uppmärksamhet. Det är väl det borgmästaren också vill. Men han kommer att förstå verkligheten snart. Det måste han göra. För jag förstår inte. Vi är alla förbluffade, fortsätter han.

Och fick medhåll av LeBron James, som spelade tillsammans med Irving i Cleveland, på Twitter:

New York Citys borgmästare Eric Adams bemötte kritiken redan innan matchen.

– Kyrie kan spela i morgon om han vill det. Han behöver bara vaccinera sig, sa Adams då en åskådare under ett framförande krävde svar på basketstjärnans sits.