Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges och Finlands försvarsministrar övade konfliktscenario i Östersjöregionen – Aftonbladet: "Sverige och Finland väntas presentera fördjupat samarbete"

ministerit antti kaikkonen ja peter hultqvist tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Sveriges och Finlands försvarsministrar övade ett konfliktscenario i Östersjöregionen.
Bild: Daniel Ivarsson

Sveriges och Finlands försvarsministrar övade konfliktscenario i Helsingfors. Under måndagskvällen träffar Sauli Niinistö Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Aftonbladet rapporterar om ett eventuellt fördjupat samarbete.

Under början av veckan håller Finland och Sverige fem möten på hög nivå då länderna intensifierar kontakten efter Rysslands attack på Ukraina.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist besökte på måndagen Helsingfors och sin kollega försvarsminister Antti Kaikkonen. De deltog i en så kallad "Table Top Exercise"-övning som baserades på ett fiktivt scenario med en konflikt i Östersjöregionen.

– Syftet var att öva det politiska beslutsfattandet och procedurer för gemensamt agerande, skriver ministrarna i ett gemensamt uttalande.

Antti Kaikkonen och Peter Hultqvist står bredvid varandra utomhus. I bakgrunden syns jaktflygplan.
Bildtext Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen tillsammans med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
Bild: Daniel Ivarsson

Enligt uttalandet ska övningarna av den typen stärka ländernas försvarsförmåga och skapa ökad förståelse för de möjligheter och eventuella utmaningar som är förenade med gemensamma militära operationer.

Försvarsministrarna diskuterade även det internationella säkerhetsläget och fördjupandet av Finland och Sveriges bilaterala försvarssamarbete.

Andersson och Niinistö träffas i Storbritannien

President Sauli Niinistö träffar Sveriges statsminister Magdalena Andersson i Storbritannien på måndag kväll för ett bilateralt möte. Båda statscheferna deltar samtidigt i möten med ledare för länderna som deltar i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force.

På måndagen träffade också Finlands EU-minister Tytti Tuppurainen sin svenska kollega EU-minister Hans Dahlgren i Stockholm. Under en gemensam pressträff sa Tuppurainen att samarbetet mellan Finland och Sverige nu är viktigare än någonsin.

Europa- och ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen (SDP) i riksdagen.
Bildtext Tytti Tuppurainen menar att det är naturligt att Nato diskuteras i både Sverige och Finland just nu.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

I både Finland och Sverige är Natodebatten livlig och enligt Tuppurainen är det helt naturligt.

– Vi avväger våra möjligheter om vi skulle lämna in en ansökan om medlemskap. Det överväger vi, säger hon.

På tisdag kommer riksdagens talman Matti Vanhanen till Sverige för att besöka Sveriges talman Andreas Norlén, ledamöter från utrikesutskottet och försvarsutskottet. Vanhanen ska också träffa Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

På onsdag besöker Sveriges inrikesminister Morgan Johansson Finland och inrikesminister Krista Mikkonen för att diskutera sam­hälls­beredskap, utveck­ling av cyber­säker­het och genom­förande av avtalet om polis­samarbete länderna emellan.

Aftonbladet: Fördjupat samarbete planeras

Enligt tidningen Aftonbladet är det ingen slump att så många möten på hög nivå ordnas mellan Finland och Sverige just nu.

– Vi kommer att gå i takt med Finland, säger en källa till tidningen.

Aftonbladet har uppgifter om att det förväntas presenteras fördupande samarbeten mellan Sverige och Finland utan att gå in på vad det fördjupade samarbetet skulle innebära.

Försvarssamarbetet Finland Sverige

Finland och Sverige har en lång tradition av försvarssamarbete.

2014 undertecknade båda länderna en handlingsplan för fördjupat försvarssamarbete.

Man vill förbättra ländernas försvarsförmåga, möjliggöra gemensamt operativt agerande och främja gemensamma intressen på försvarsområdet.

Man vill också stärka säkerhetssituationen i Östersjöregionen.