Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö betalar elen i flervåningshusen i Lappvik: "Förhoppningsvis som en tillfällig lösning, men för att åtgärda det akuta"

Från 2022
Personporträtt på Denis Strandell
Bildtext Stadsdirektör Denis Strandell hade fullt upp på måndagen med att reda ut hur flervåningshusen i Lappvik skulle få tillbaka elen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Hangö stad träder in och tar över elavtalet för husbolaget med två flervåningshus i Lappvik.

– Den enda lösningen var att staden går in och beställer elleverantör, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell.

Yle Västnyland har tidigare berättat om två flervåningshus i Lappvik som ägs av en rysk oligark och hur hyresgästerna inte har kunnat betala sin hyra på grund av sanktionerna.

I går morse (14.3) förvärrades läget, husbolagets el stängdes av. Utan el kan värmecentralens pumpar inte fungera, vilket betyder att det blir kallt i huset och vattentillförseln upphör.

Elräkningarna har inte betalats under hela det här året säger Denis Strandell som har varit i kontakt med både eldistributionsbolaget Caruna och husbolagets elleverantör. Han har också talat med värmebolaget och försökt få tag på husbolagets disponent.

Värmebolag får enligt lag inte stänga av värmen under vintern, däremot är det inte förbjudet för elbolag att kapa elen.

– Av någon märklig orsak är det så att elbolagen har samma skyldighet, men bara gentemot privatkunder. I det här fallet var det ett bostadsaktiebolag som var kund och tydligen får elbolag då agera så här också vintertid, säger Hangös stadsdirektör Denis Strandell och tillägger att det överraskade honom.

– Det finns nog en viss problematik i lagstiftningen.

Höghus i Lappvik som ägs av ryske oligarken Boris Roteneberg.
Bildtext Inne i hyreslägenheterna har invånarna haft el hela tiden, men de skulle de ha blivit utan vatten och värme om inte staden gått in för att betala den el som husbolaget borde sköta.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Hangö stad betalar däremot inte den el som förbrukats fram till i går och Denis Strandell hoppas att nuvarande arrangemang är en tillfällig lösning.

– Vi har egentligen inget göra med det här. Det ska i första hand vara en fråga mellan hyresgästerna och ägaren till husen, men nu lever vi i mycket konstiga tider och sanktionerna gör att penningtrafiken till och från Ryssland inte rör sig.

Denis Strandell säger att staden hamnat i kläm i de stormaktspolitiska fejderna.

– Vi ska ändå försöka göra det så kort som möjligt. Vi ska försöka få tag på någon form av ägare och vi måste få till stånd långsiktigare lösningar med de två flervåningshusen så att vi inte skulle behöva släcka bränder på kort varsel.

Hyresgästerna har sina egna elavtal för den elektricitet som de använder i sina lägenheter.

Hufvudstadsbladet skrev på måndagskvällen att elbolaget hade stängt av elen till de två flervåningshusen i Lappvik.

Diskussion om artikeln