Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Idrottsparken i Karleby går framåt fortare än planerat – nu är det klart vem som ska genomföra projektet

Från 2022
Idrottshall bredvid ett vattendrag.
Bildtext Den skyddade bågformade delen av Idrottsgården ska renoveras.
Bild: Ville Viitamäki / Yle

Stadsstyrelsen godkände valet av allianspartner på måndagen. Totalt beräknas projektet kosta omkring 50 miljoner euro.

På måndagen tog idrottsparken i Karleby ett steg framåt när idrottsparkbolagets styrelse valde den grupp som ska genomföra projektet.

Valet föll på Team Sisärata som består av byggnadsföretaget YIT, arkitektbyråerna Uki Arkkitehdit och Arkkitehtitoimitso Jääskeläinen samt planeringsföretagen Ramboll Finland och Granlund Pohjanmaa.

Uki Arkkitehdit har ritat Chydenius skola i Karleby. Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen har för sin del bland annat ritat idrottsstadion i Seinäjoki och Kuopio.

”Valet för projektet närmare någonting konkret”, säger Karleby Idrottsparks vd Timo Sivula i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att genomföras enligt en alliansmodell, vilket innebär att alla parter – beställare, planerare och leverantörer – är delaktiga redan i planeringsskedet. Parterna delar både fördelar och risker.

Karleby stadsstyrelse godkände valet av allianspartner på sitt möte på måndagen.

Projektet beräknas kosta 50 miljoner

Alliansens första uppgift är att uppdatera projektplanen och göra upp en bindande tidtabell och budget. Bygg- och renoveringsprojektet beräknas kosta sammanlagt omkring 50 miljoner euro.

Planen är att idrottsparken ska bestå av en moderniserad ishall, två träningsrinkar, löpbanor, basketplan, gym, inomhusarena och fotbollsstadion.

”Förverkligandet av idrottsparken är någonting människor följer med stort intresse. Jag har fått en hel massa feedback och krav som vi kommer att beakta i mån av möjlighet när planeringen nu kör i gång”, säger Sivula i pressmeddelandet.

Finansieringen av projektet behandlas i Karleby stadsfullmäktige i juni.

Diskussion om artikeln