Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olidligt spännande slutrace börjar i ishockeyligan – SaiPa spelar sin sista hemmamatch i Ukrainas färger

Från 2022
Lukon pelaajat juhlivat mestaruutta.
Bildtext Regerande mästarlaget Lukko riskerar att missa slutspelet.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

FM-ligalagen har 3–5 matcher kvar av grundserien, men mycket är fortfarande öppet. En sextett kämpar febrilt om fem platser – vilket lag tvingas avsluta säsongen i förtid? Redan avsågade SaiPa meddelade att man spelar sista matchen i Ukrainas färger.

En vecka återstår av grundserien i herrarnas FM-liga i ishockey, men när det gäller playoffplatserna är mycket fortfarande öppet. Decimalerna kommer att avgöra vilka lag som går till slutspel och vilket lag som åker på tidigt sommarlov.

Utgångsläget: fyra klubbar är avsågade från slutspelsstriden medan fem lag ligger ovanför striden. Med 15 lag i ligan innebär det att sex lag kämpar om fem slutspelsplatser.

Lagen ifråga är TPS, Kärpät, KooKoo, Pelicans, KalPa och Lukko. I vanliga fall är det poängsumman som avgör men inte den här säsongen när poängsnittet är den avgörande faktorn.

Å andra sidan är det egentligen bara Lukko (samt HIFK och Sport) som berörs av poängsnittet eftersom de är de enda lagen som inte kommer upp till fulla 60 matcher. Lukko kommer att spela 58 matcher, HIFK och Sport 59 var.

Mästarlaget i gungning

Inför tisdagens omgång är TPS sexa med ett poängsnitt på 1,625, och Åboklubben har ena foten i playoffs. Men inte båda. Samma gäller egentligen också HPK som med 1,696 poäng per match verkar ha sitt på det torra vad slutspel beträffar.

Sjuan Kärpäts poängsnitt är 1,589 och också Uleåborgslaget ligger rätt bra till, förutsatt att man kniper några behövliga poäng i de fyra återstående matcherna. Men motståndet kunde åtminstone på pappret vara lättare än Tappara, Tappara, TPS och KooKoo.

Sedan följer trion KooKoo, Pelicans och KalPa, alla med poängsnittet 1,554, och alla med fyra matcher kvar att spela. Av dem har kanske KalPa det på förhand lättaste – eller minst svåra – matchschemat med bland annat poängautomaterna Ässät och JYP som motståndare.

Regerande mästarlaget Lukkos poängsnitt är elfte bäst, 1,547, och för tillfället hägrar alltså sommarlov för Raumoklubben. Men Lukko har fem matcher kvar att spela, och mycket kan fortfarande hända.

Som exempel: om Lukko i dag tar en trepoängsseger över HPK stiger lagets snitt till 1,574 och en elfte plats byts ut till en åttonde plats, ceteris paribus. En annan nyckelmatch på tisdagen går mellan KalPa och TPS.

Lätt är det inte heller för Pelicans. Lahtisklubben sitter i skrivande stund på en slutspelsplats, men har eventuellt det svåraste motståndet på kommande: poängsnittstvåan Tappara borta i dag och poängsnittsettan Ilves hemma i morgon.

Tammerforsklubbarna för en hård inbördes kamp om grundseriesegern; Ilves leder med poängsnittet 1,891 medan Tappara ligger på 1,873. Trean Jukurit med 1,857 har också fortfarande möjlighet att stå för alla tiders överraskning.

Exakt matchschema kan ses här.

SaiPa spelar för Ukraina

Villmanstrandsklubben SaiPa fördömer Rysslands invasion av Ukraina och samlar i sin sista match för säsongen in medel som skickas till behövande i Ukraina.

Laget kommer att spela avslutningsmatchen i Ukrainas färger, det vill säga gult och blått, och fansen (eller egentligen vem som helst) kan, mot en liten donation, få sitt namn på spelartröjorna.

Spelskjortorna kommer sedan att auktioneras ut och klubben meddelar att alla intäkter oavkortat kommer att gå till Unicef.

Diskussion om artikeln