Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hyttinen lämnar Akilles och drar till Sverige: "Ska njuta av livet och bara vara bandytränare"

Från 2022
Uppdaterad 15.03.2022 13:10.
Jari Hyttinen går igenom taktik med laget på träning. Han håller i en taktiktavla.
Bildtext Jari Hyttinen vill fortsätta spela anfallsglad bandy i Sverige.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Efter tre framgångsrika år i bandyligan går Jari Hyttinen mot nya utmaningar i Katrineholm. Han har inga planer på att länsa Borgålagets trupp då strövtåget går mot väst. "Jag vill inte störa Akilles", säger han till Yle Sporten.

Två ligatitlar och lika många cupguld på tre säsonger fick räcka: På tisdagen presenterades Jari Hyttinen som ny tränare för den allsvenska klubben Katrineholm, som alltså spelar på näst högsta nivå i Sverige.

Kontraktet är ettårigt med option för förlängning.

Därmed blev finalförlusten mot Veiterä Hyttinens sista match som Akilestränare. Beslutet att lämna fattade han redan tidigt och under säsongen har han haft tät kontakt med svenska klubbar. Drivet att få träna en klubb som håller till i en bandyhall har varit stort.

Hyttinen är sedan tidigare välbekant med svensk bandy. Han spelade för flera blågula klubbar i början på 2000-talet och talar en mycket god svenska.

Varför blev det just Katrineholm?

– Jag känner att jag har ledningens fulla förtroende och det måste man ha om man vill lyckas som tränare. Jag får bestämma över allting som har med sporten att göra, vad träningstider och spelsystem beträffar, säger Hyttinen till Yle Sporten.

Vill inte störa Akilles

Han ser många likheter mellan Katrineholm i dag och Akilles för ett par år sedan. Den svenska klubben vill desperat framåt, men har underpresterat och slutade på 10:e plats i allsvenskan, alltså precis ovanför strecket.

Hyttinen säger att han vill spela offensiv, aktiv och spelförande bandy och då passar det bättre att göra det i ett bra lag i den jämna allsvenskan än i ett bottenlag i högstaserien. Toppklubbarna i elitserien är inte värst intresserade av finländska tränare.

– Dessutom är det lättare för unga finländska förmågor att ta steget från bandyligan till allsvenskan, avslutar han. Hyttinen bedömer att Akilles och Veiterä skulle vara topplag i allsvenskan eller bottenlag i elitserien.

Denis Sadakov, iklädd Akilles-grönt, håller i bollen och är omringad av gulklädda OLS-spelare.
Bildtext Akilles har många spelare som skulle hålla för spel i Katrineholm.
Bild: Sebastian Backman / Yle

I Finland har nivåskillnaderna mellan toppen och botten blivit oroväckande stora.

Hur många spelare tar du med dig från Akilles?

– Det har jag ingen aning om, men min målsättning är inte att ta med spelare från Akilles. Jag vill inte störa klubben alltför mycket. Akilles bästa spelare är dessutom inte intresserade av Sverige och de yngre spelarna skulle må bättre av att spela vidare i Finland.

Önskar: Bygg den där bandyhallen

Den färgstarka tränaren är känd för rak kommunikation och är inte rädd för att trampa folk på tårna. Han har länge påtalat problem som han uppelver inom bandyn och tänker fortsätta med det i framtiden.

Hyttinen svarar rappt då han får frågan om vad han vill se i Finland under sitt år i Sverige.

– Den första bandyhallen i landet!

Men först gäller det att förverkliga en personlig dröm och leva ett liv med bandy i blickfånget. I Borgå har Hyttinen jobbat som lärare, nu tar han alterneringsledigt.

– Jag tar ett lugnt år, ska njuta av livet och vara bandytränare, säger han.

Akilles Bandy sneglar mot planen iklädd hjälm.
Bildtext Jari Hyttinens andra sejour i Akilles varade från 2019 till 2022.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Det blir kanske också lite studier vid Vierumäki, men det klarnar senare.

Hur nöjd är du över tiden i Akilles?

– Jag är väldigt nöjd. Att 95 procent av spelarna varit tacksamma och lyckliga betyder mer än resultaten, säger tränaren som också agerat utespelare och gjort mål i Sveriges eller Finlands högstaserie i ofattbara 30 kalenderår på raken.

Nu byts sviten. Eller?

– Kanske jag hinner göra ett mål hösten 2023, säger Hyttinen och skrattar.

Diskussion om artikeln