Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Marina Ovsjannikova som protesterade mot kriget på kvällsnyheterna på statsstyrda 1-kanal på rysk tv är försvunnen

Från 2022
Uppdaterad 15.03.2022 16:11.
Selfie av Marina Ovsjannikova som sitter i ett flygplan.
Bildtext Marina Ovsjannikova dök upp med ett protestplakat mot kriget mitt under kvällsnyheterna på den ryska 1-kanalen. I en Youtube-video säger hon att hon skäms över att ha deltagit i Rysslands propagandamaskineri.
Bild: Shutterstock/All Over Press

Advokater uppmanar folk att ringa myndigheterna och fråga efter henne.

Kvällsnyheterna på den riksomfattande 1-kanalen på rysk tv fick ett oväntat inslag då en av kanalens anställda, Marina Ovsjannikova, sprang fram bakom nyhetsuppläsaren med en skylt. På skylten stod det ”Stoppa kriget, tro inte på propaganda, och de ljuger för er här”. Ovsjannikova hann under de fem sekunder hon fick synas i bild också ropa slagord mot kriget.

Nyhetsuppläsaren Jekaterina Andrejeva rörde inte en min utan fortsatte läsa upp sin text tills regissören stängde av sändningen från studion. Ovsjannikova greps omedelbart och fördes enligt ryska medieuppgifter först till en polisstation i Ostankino, området där tv-kanalen arbetar.

Ingen av Ovsjannikovas advokater har fått kontakt med henne efter det. Myndigheterna bryter alltså mot lagen, en gripen person har rätt till kontakt med sin advokat.

Fråga efter henne!

Medborgarorganisationen OVD-info, som har som sitt mål att hjälpa sådana som drabbas av myndighetsförtryck, uppmanar nu människor att ringa polis, åklagare, inrikesministeriet och andra myndigheter och fråga var Ovsjannikova befinner sig. OVD-info har publicerat en lista över telefonnummer dit man kan ringa.

De skriver att det knappast direkt hjälper Marina Ovsjannikova, men om många visar att man följer hennes öde blir det svårare för myndigheterna att gömma undan eller på något sätt göra sig av med henne.

Det är omöjligt att veta vad Ovsjannikova just nu blir utsatt för men allt talar för att hon får utstå stor pina. Hennes fall är unikt eftersom ingen annan har lyckats göra en sådan informationskupp om Rysslands krig mot Ukraina inför miljontals ryssar.

Bara att använda ordet krig om det som statsledningen vill kalla en militär specialoperation är straffbart. För det kan man få upp till femton år i fängelse.

Ovsjannikova skäms över propagandan

Utöver demonstrationen på tv spelade Ovsjannikova på förhand in en video på Youtube där hon anklagar president Putin för kriget och säger att hon själv skäms över att hon har varit en del av det propagandamaskineri som 1-kanalen är.

Marina Ovsyannikova om protesten i rysk tv: "Jag skäms över att ha tillåtit sådana lögner!" - Spela upp på Arenan

Hon berättar också att hennes far ursprungligen kommer från Ukraina. På videon bär hon ett halsband i Ukrainas och Rysslands flaggors färger, alltså röd, vit, blå och gul. Hon sade att hon gör det som en symbol för att folken kan enas igen.

Marina Ovsjannikova har två barn och det har inte kommit ut uppgifter om var de befinner sig. Barnens far och Ovsjannikova lever inte längre ihop. Det är möjligt att myndigheterna strävar efter att frånta Ovsjannikova rätten till sina barn.

I rysk lag finns något som heter att frånta föräldrarna deras föräldrarättigheter. Alltså i praktiken att myndigheterna tar barnen omhand och placerar dem på någon institution.

Hårt straff väntas

Reaktionerna efter Marina Ovsjannikovas protest har varierat i Ryssland. Vissa medier skriver om att det var en skandal som diskrediterar henne medan andra berättar mera neutralt om det som hände. Många medier vill skydda sig själv och har till exempel visat bilder av händelsen i tv-studion, men suddat ut texten på Ovsjannikovas plakat.

Vissa skriver att hon protesterade mot den militära specialoperationen. De väljer alltså att inte skriva ut det förbjudna ordet krig.

Marina Ovsjannikovas straff kommer att bli hårt. Det är helt möjligt att hon efter en tid hittas internerad på någon psykiatrisk klinik och att myndigheterna förklarar att hon genomförde demonstrationen i ett tillstånd av psykisk sjukdom. Hennes liv kan också vara i fara.

Alla som demonstrerar hotas

Hon är emellertid inte den enda som just nu väntar på sin dom. Polisen i Ryssland har i praktiken fängslat alla som på något sätt har vågat yttra sig mot kriget. Många har gripits då de har hållit upp blanka plakat, alltså helt utan text. En ung kvinna höll upp en lapp där det stod ”två ord”. Också hon greps.

Efter att polisen gripit demonstranter förs de till polisstationer för förhör. Vissa döms omedelbart till böter, medan andra hålls i rannsakningshäkte i väntan på rättegång. En del släpps och kallas senare till rättegång.

Människa
Bildtext Jurij Samodurov.

Den tidigare chefen för Sacharov centret i Moskva, Jurij Samodurov, hann till exempel gå bara ca 150 meter längs den stora gatan Tverskaja i centrum innan han greps. Han bar en skylt på bröstet med orden ”Händerna bort från Mariupol – Ukraina”. Han greps och förhördes varefter han släpptes.

Följande dag kom poliser till hans hem och gjorde en husundersökning. Då de fann tre oskadliggjorda, historiska vapen som Samodurov hade ärvt av sina släktingar togs de i beslag. Han väntar nu på rättegång. Själv säger Samodurov att han är oroad över ett eventuellt fängelsestraff, han har en familjesituation där en nära anhörig behöver hans vård och tillsyn.

Det finns också några protester som ännu inte har straffats. Så har till exempel aktivister i staden Petrozavodsk i ryska Karelen vikt vita pappersfåglar som de har hängt upp runtom i staden som en tyst protest. Pappersåglarna föreställer tranor som blev en symbol för fred i Ryssland efter en film med ett starkt fredsbudskap, Tranorna flyger, från 1957.

pappersfågel
Bildtext Aktivister i ryska Karelen har vikt vita pappersfåglar som de har hängt upp runtom i staden som en tyst protest.

Två saker är säkra: polisen, åklagarna och domstolarna i Ryssland arbetar för högtryck för att sprida skräck bland dem som är emot kriget, och ingen nyhetssändning på stats-tv i Ryssland kommer framöver att sändas direkt. Man kommer att ha en fördröjning som gör att man kan förhindra liknande informationskupper som den Marina Ovsjannikova utförde.