Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yle experimenterar med talsyntes – lyssna på datorrösten som läser nyheter

Från 2022
Uppdaterad 03.06.2022 12:08.
En tecknad gullig robot som pratar i en megafon.
Bildtext Experimentet är ett samarbete mellan Svenska Yle, Yle Sandbox och iSoft, ett uppstartsföretag från Uleåborg.
Bild: Mostphotos / Vige / Maksim Grebeshkov

Nu i maj 2022 genomför Svenska Yle ett experiment där vi skapar nyhetssändningar i ljudform med så lite mänsklig inblandning som möjligt. Nyhetsuppläsaren är en talsyntes, alltså en datorröst.

Mellan den 2 och den 31 maj 2022 kan även du ta del av dessa nyhetssändningar, som till formatet liknar traditionella radionyheter. Nyheterna skapas mellan klockan 15 på eftermiddagen och klockan 5 på morgonen. Den senaste nyhetssändningen går att lyssna på här:

Nyheter via talsyntes

Spela upp

Vi betonar att detta är högst experimentellt. Teknologin har visserligen utvecklats i raketfart under de senaste åren – på engelska kan man ibland knappt skilja mellan en text som läses upp av en människa och en som läses upp av en talsyntes.

Den finlandssvenska talsyntesen är tyvärr ännu inte på samma nivå. Våra sändningar innehåller alltså tills vidare fel uttalade ord och annat märkligt.

Experimentet är ett samarbete mellan Svenska Yle, Yle Sandbox och iSoft, ett uppstartsföretag från Uleåborg.

Varför görs experimentet?

Vi vill driva på utvecklingen av den finlandssvenska talsyntesen. På sikt kan denna teknik användas för att sända nyheter till exempel mitt i natten då det inte finns möjligheter att ha redaktörer på jobb.

Talsyntes kan också användas för att läsa upp artiklar, programtextning och annat Yle-material, vilket tjänar både grupper med specialbehov och dem som helt enkelt föredrar att lyssna snarare än att läsa.

Råmaterialet i vårt experiment plockas automatiskt från svenska.yle.fi. I det här fallet gör alltså datorerna inte journalisterna arbetslösa – de behövs fortfarande i högsta grad för att skapa texten!

Feedbackformuläret har stängts.