Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas ringar in tillförlitligheten som stora oron inför F1-starten – nya chefen ser inte likheter med Räikkönen: "Valtteri ville bli ledare i stallet"

Från 2022
Valtteri Bottas och Lewis Hamilton talar med varandra.
Bildtext De tidigare stallkamraterna Valtteri Bottas och Lewis Hamilton är inte konkurrenter i täten den här säsongen.
Bild: Action Press/Shutterstock/All Over Press

Valtteri Bottas är framme vid säsongsstarten – nu som försteförare i ett av de på pappret sämsta stallen på gridden. Hans chef ser likheter med hur Lewis Hamilton jobbar i Mercedes.

Efter fem säsonger i skuggan av Lewis Hamilton i Mercedes är Valtteri Bottas ute på nya jaktmarker då årets formel 1-säsong startar till helgen.

Nu är han uttalad etta i nya stallet Alfa Romeo – och han kommer till årets första tävlingshelg med en problematisk testvinter bakom sig. Dagarna i Barcelona gav få banvarv, förra veckan i Bahrain var bättre men Bottas avslutade testerna med nya problem.

Premiären körs i just Bahrain, och Bottas medger att tillförlitligheten i bilen är ett frågetecken.

– Självklart hade jag gärna kört fler varv inför första loppet, men jag känner mig redo. Jag är ingen nybörjare, men det är första prioritet att vi lär oss av missarna. Vi har ett par träningar till på oss för att hitta balansen.

– Min allra största oro just nu är att genomföra ett helt lopp efter alla olika problem under testerna. Vi får verkligen hoppas att det inte dyker upp nya.

Fokus på kontinuiteten

Alfa Romeo hade en tung fjolårssäsong och stallets två förare Kimi Räikkönen och Antonio Giovinazzi lyckades bara ta tretton VM-poäng på tjugotvå tävlingar. Enbart nollpoängaren Haas var sämre under 2021.

– Det känns som att vi är klart bättre nu, säger Bottas.

Valtteri Bottas kliver ur bilen.
Bildtext Valtteri Bottas vintertester slutade med att han klev ur bilen i förtid.
Bild: Eleanor Hoad/Shutterstock/All Over Press

Det är onekligen ändå en ny verklighet som väntar för finländaren. Efter fem år med pallen som enda målsättning är Bottas i ett av seriens sämsta stall nu.

– Det viktigaste är att jag vet om att jobbet som jag lägger ner nu gynnar mig och stallet kommande år. Det motiverar mig väldigt mycket. Nu behöver jag inte leva i ovisshet om jag kör för samma stall nästa år och kan skörda frukter av det jag gör det här året.

– Dessutom kan jag fokusera på mitt. Jag behöver inte stressa för att visa vad jag kan för att få en förlängning.

Har tagit ledarrollen

Alfa Romeo har bytt ut hela föraruppsättning i och med att andra bilen körs av nykomlingen Gyanyu Zhou – raka motsatsen till den vardag som Bottas levde i under åren i Mercedes.

– Hamilton var på sätt och vis en väldigt dominant person och jag hade alltid problem att få en så stor roll i Mercedes som jag ville ha. Samtidigt såg jag hur Hamilton – oavsett sin supertalang – jobbade stenhårt för att vara kvar i toppen. Han var dessutom duktig på att kommunicera och ställa rätt frågor till rätt människor när det gällde exempelvis strategi för loppen.

Valtteri Bottas sitter i Alfa Romeos F1-bil.
Bildtext Valtteri Bottas vann ett lopp och stod på pallen i totalt elva tävlingar i fjol. Ett sådant saldo kan han bara drömma om i år.
Bild: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press

Nu har Bottas fått inta Hamiltons roll i nya stallet.

– Här får jag prata öppet och ge feedback. De första testdagarna gick inte idealiskt och då diskuterade vi och motiverades till att visa vad vi kan. Jag tycker att den här rollen känns naturlig för mig. Stallet ser mig som en vägvisare tack vare min F1-rutin.

"Inte vad Kimi var ute efter"

Alfa Romeos stallchef Frederic Vasseur är ingen obekant person för Bottas. De två har samarbetat under finländarens tid i formel 3.

– Bottas kan motivera alla – från mekaniker till ingenjörer – men också få dem att göra lite mer för att nå längre. Där ser man likheter med Hamilton, säger Vasseur.

Vasseur ser däremot inga anledningar att dra linjer mellan Bottas och Räikkönen i Alfa Romeo.

– Jag vill inte påstå att Valtteri kommer hit för att bevisa att alla har fel, men jag tror att han letade efter ett projekt där han får vara stallets ledare. Den rollen var inte Kimi ute efter när han anslöt för tre år sedan.

– Valtteri vet om att han inte vinner lopp eller står i pole position i år. Men här får han en ny utmaning som ger ny motivation. Han ska föra stallet framåt med att vara väldigt delaktig.

Säsongsstarten i Bahrain inleds med två träningar på fredag och en träning på lördag. Kvalet körs på lördagskvällen och loppet på söndag.

Källor: STT, formula1.com, Autosport

Diskussion om artikeln