Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Loppet kört för rysk fotboll? Avstängningen från Uefa håller – första beslutet från Cas ger ledtråd om VM-playoff

Från 2022
Rysslands herrlandslag ser besviket ut.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Press

Cas går på Uefas linje och håller fast vid avstängningen av Ryssland. Hur blir det med VM-playoff i slutet av mars? Slutgiltigt besked ska komma i veckan – men dagens beslut anses vara riktgivande.

Fotbollseuropa tog kollektivt avstånd från all kontakt med ryska klubblag och landslag dagar efter att Rysslands invasion i Ukraina startade.

Fifas och Uefas gemensamma beslut att stänga av Ryssland från all internationell fotboll möttes med protest från ryskt håll. Frågan landade i famnen på idrottens skiljedomstol Cas.

Nu har Cas bestämt att Uefas avstängning står fast, enligt ett förhandsbesked som nyhetsbyrån AP citerar. Det betyder att ryska klubblag inte har något att göra i Europaspelet och landslagen inte får spela i Uefa-turneringar tills vidare.

Som läget ser ut för tillfället är det ryska damlandslaget därmed borträknat från sommarens EM-slutspel. Holland, Sverige och Schweiz är de övriga lagen i gruppen.

Det ryska herrlandslaget kommer i så fall också att plockas bort från årets Nations League.

Hur blir det med VM-playoff?

Den ryska protesten mot Fifas beslut har inte behandlats i Cas ännu, men Uefa-beslutet anses vara riktgivande för hur domen faller när det gäller ryskt spel i herrarnas VM-playoff – matcher som spelas under Fifas paraply.

Besked i Fifa-fallet ska komma inom loppet av den här veckan.

I nuläget har Fifa gett Rysslands playoffmotstånd Polen en friplats till finalen. I den direkt avgörande matchen om en VM-biljett kommer Polen att möta Sverige eller Tjeckien.

Om Cas däremot går på Rysslands linje är det högst oklart vad som händer. Polen, Sverige och Tjeckien har meddelat att de vägrar att möta ett ryskt landslag.

Diskussion om artikeln