Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mästarlaget Lukko lyfter i ovissa slutspurten – passerade tre lag på en kväll i den tajta ligatabellen

Från 2022
Lukkos spelare firar mål.
Bildtext När fyra matcher återstår att spela för Lukko är mästarlaget på slutspelsplats,
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Sista veckan av grundserien är i full gång. Lukko får spela för fullt om man ens ska få försvara hockeyguldet – och efter kvällens omgång ser det ljusare ut.

Med en vecka kvar av grundserien i hockeyligan ligger regerande mästaren Lukko pyrt till.

Blir det ens slutspel i Raumo den här våren?

Den kommande veckan ger det definitiva svaret, men det blev åtminstone en smakstart på slutspurten. Lukko var pressat att ta poäng hemma mot HPK och det blev full pott.

HPK pressade på för en kvittering efter Ossi Ikonens reducering till 2–3, men backen Vili Saarijärvi satte stopp för nagelbitaren i Äijänsuo med ett mål i tom kasse.

– Viktigast att vi vann, för den där striden om slutspelsplatserna är tajt, säger Henri Ikonen enligt STT.

Samtidigt förlorade både KalPa och Pelicans, de två lagen som låg på rätt sida av det nedre slutspelsstrecket inför kvällen. Poängsnittet avgör grundserien den här säsongen – ett faktum som gör att det här blir en riktig nagelbitare.

Tabellen – de slutspelsaktuella lagen
LagMatcherPoängsnitt
1. Tappara561,893
2. Ilves551,891
3. Jukurit561,857
4. HIFK561,696
5. HPK571,667
6. TPS571,649
7. Kärpät561,589
8. Lukko541,574
9. KooKoo561,554
10. Pelicans571,526
11. KalPa571,526

Kvällens seger gör att Lukko studsar upp på slutspelsmark – förbi KooKoo, Pelicans och KalPa. Marginalerna är ändå oerhört små och ett enskilt resultat kan mycket väl fälla avgörandet i jakten på en plats i åttondelsfinalen.

Grundserien avslutas på tisdag nästa vecka och lagen som är inblandade i striden kring strecken har tre eller fyra matcher kvar att spela.

Savinainen fick matchstraff

I tabelltoppen tog Tappara över serieledningen efter att ha slagit Pelicans med 2–0. Det mest anmärkningsvärda i den matchen var ändå att Veli-Matti Savinainen lyckades med konststycket att få matchstraff efter bara 22 sekunders spel.

Savinainen åkte i duschen efter att ha smällt till en motståndare med tvärställd klubba i ansiktet.

Tabellfyran HIFK åkte i sin tur på en något oväntad förlust mot bottengänget JYP. Hemmalaget avgjorde med drygt fyra minuter kvar av den tredje perioden.

– En svag start och några individuella missar sänkte oss. Vi samlade oss men det räckte inte. För andra gången i rad startade vi tamt, säger HIFK-tränaren Ville Peltonen enligt STT.

Hockeyligan

Diskussion om artikeln