Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Ukrainas Zelenskyj fortsätter sporra medborgarna till kamp mot Ryssland – och andra nyheter att ha koll på i dag

Uppdaterad 16.03.2022 07:25.
Soldater följer sina fallna kamraters kistor till en begravningsplats i Lviv.
Bildtext Ukrainska soldater tar farväl av sina fallna kamrater.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

God morgon! Här listar vi några nyheter att ha koll på den här morgonen.

"Ryssland har blivit mer realistiskt"

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger i en video från i natt att Ryssland börjat låta mer realistiskt under fredsförhandlingarna.

Men han tillägger att det behövs tid innan man kan nå ett genombrott.

Zelenskyj säger att det kommer att krävas insatser av alla ukrainare - också av förhandlingsdelegationen - för att uppnå en seger över Ryssland.

Här kan du läsa våra senaste uppdateringar om Rysslands attack mot Ukraina.

Finlands FN-ambassadör beskriver hur ensamt Ryssland är

Vi har träffat Finlands FN-ambassadör Jukka Salovaara i New York. Han konstaterar att nästan hela organisationen fördömer Rysslands attack mot Ukraina. I en omröstning var det bara några länder som ställde sig på Rysslands sida.

– Om man bara har vänner som Nordkorea och Syrien, då inser man hur isolerat Ryssland är just nu, säger Salovaara.

Han medger att FN i viss mån är tandlöst, eftersom Ryssland är medlem av säkerhetsrådet och kan stoppa åtgärder genom att lägga in sitt veto.

Men Salovaara påpekar att FN har varit aktivt när det gäller humanitär hjälp och bistånd till Ukraina och flyktingarna därifrån.

Finlands FN-ambassadör Jukka Salovaara står på gatan i New York.
Bildtext Ambassadör Jukka Salovaara har från och med juni 2019 varit stationerad i New York som Finlands ständiga representant vid FN.
Bild: Ville Hupa / Yle

Så upplevde finlandssvenskar coronakrisen

Det har i dag gått exakt två år sedan Finland införde stränga coronarestriktioner. Den 16 mars 2020 införde regeringen undantagstillstånd.

Fotokollage på sex personer omgivna av coronavirusliknande symboler.
Bildtext Sex finlandssvenska berättar hur det gick sen, efter att coronan slagit till.
Bild: Sebastian Dahlström

Nu två år senare har vi frågat sex finlandssvenskar som varit särskilt utsatta hur pandemin har påverkat dem.

En mamma berättar om att vara förälder i krisen, en lärare om att undervisa på distans och en studerande om att ta emot distansundervisning. En permitterad berättar om att stå utan sysselsättning och en företagare om att stå utan kunder.

Unga har lägre utbildningsnivå än sina föräldrar – så har det inte varit på länge

Utbildningsnivån bland unga finländare har sjunkit under det senaste årtiondet. För första gången sedan 1970-talet har unga vuxna en lägre utbildningsnivå än sina föräldrar.

År 1970 hade endast en fjärdedel av finländare över 15 år slutfört en examen efter grundskolan. Femtio år senare, år 2020 var andelen finländare med examen nästan tre fjärdedelar.

Trots det har utbildningsnivån under de senaste tio åren börjat sjunka jämfört med tidigare decennier. Vi har hört oss för om vad det kan bero på.

Vaccinering: RS-viruset kan bli mindre farligt för spädbarn

Det finns lovande tecken på att vaccin kan göra det farliga RS-viruset mindre farligt. Viruset orsakar luftvägsinfektioner och kan i många fall leda till allvarlig sjukdom hos spädbarn och bland de allra äldsta.

Pieni vauva nykkuu sairaalasängyssä vihreän peiton alla. Hengitysviikset on kiinnitetty kasvoille teipillä. Äiti silittää vauvaa peiton päältä.
Bildtext – Det räcker med en dos före perioden med RS-virus på vintern för att ge nyfödda ett ganska bra skydd, säger man på forskarhåll.
Bild: Markku Lähdetluoma / Yle

Nu är antikroppsbehandling och vacciner inom sikte, och viruset ser ut att bli ett mycket mindre problem så småningom.

Enligt finländska forskare kan spädbarn skyddas effektivt mot RS-virus genom att de får en behandling med antikroppar som har tillverkats i laboratorium.

Väder

Tämligen klart och uppehåll. Dagens högsta temperatur ligger mellan +4 och +10 grader. I Lappland är det mellan -2 och +4 grader.

Vinden är mestadels svag, i Lappland något tilltagande sydlig vind.