Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Från karriärens tyngsta period till kaptensbindel i klubblaget och nu debut i landslagsdressen – Richard Jensen ser fram emot att ta vara på chansen: "Njuter av fotboll igen"

Uppdaterad 22.03.2022 16:39.
Richard Jensen firar.
Bildtext Richard Jensens senaste år har varit tunga. Men nu är han där han vill vara: på rätt väg.
Bild: IMAGO/Pro Shots/All Over Press

Richard Jensens väg till landslaget har varit krokig. Men nu är han äntligen framme. Därför känns det ännu bättre, säger han till Yle Sporten.

U17, U18, U19, U21 – men efter 2018 har Richard Jensens landslagskarriär stått stilla.

Samtidigt som lillebror Fredrik redan för flera år sedan tog klivet in i Markku Kanervas trupp har Richard fått nöja sig med att följa med på distans.

Fram till nu.

Då Kanerva, som i sin tur rätt väntat fick fortsatt förtroende på chefstränarpositionen i två år till, tog ut truppen som ska resa till Spanien för matcher mot Island och Slovakien fanns storebror Jensen med för första gången.

Landslagstruppen till matcherna mot Island och Spanien

– Det kändes otroligt bra då jag fick samtalet, medger han för Yle Sporten efter att uttagningen blivit offentlig.

Själv fick Jensen höra nyheten redan "för ett tag sedan" och har sedan kunnat "tugga på saken".

– Det var ju inte den lättaste vägen, säger han och skrattar.

"Allt kändes svårt"

Bröderna Jensen flyttade båda till Twente från Borgå i ung ålder. Först storebror Richard, sen lillebror Fredrik.

Den yngre brorsans karriärkurva pekade ändå brantare uppåt. Efter att ha etablerat sig som en ligaspelare i Holland flyttade han till Bundesliga, medan Richard stannade kvar väster om gränsen.

Klubbadressen byttes från Twente till Roda sommaren 2018. Då coronaviruset slog till gick Jensen in i väggen och övervägde att lämna laget.

– Baklåret krånglade och jag kände mig ensam för första gången, berättar Jensen nu.

– Dessutom var livet rätt begränsat. Allt kändes ganska svårt. Men jag lyckades komma över det och har njutit av ett riktigt bra år. Jag njuter faktiskt av fotbollen igen. Det känns bra. Och därför känns landslagsuttagningen ännu bättre, fortsätter han.

Richard Jensen i farten i U21-landslaget.
Bildtext "Ricke" Jensen spelade senast i U21-landslaget.
Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press

Den vänsterfotade mittbacken blev utsedd till lagkapten sommaren 2021.

– Senast då jag fick bindeln så började jag känna att jag kommit över den svåraste fasen. Innan det hade jag haft en stabil andra halva av säsongen, jag fick mer spelminuter och kroppen höll. Det gav mig självförtroende.

Övervägde du någonsin att lägga av?

– Jag tror att det är naturligt att ha alla möjliga sorters tankar då det är tungt. Men för mig var det alltid en självklarhet att bara fortsätta och se hur långt man kan ta sig. Det har jag aldrig tvivlat på.

Utanför planen har Jensen sett till att hålla sig upptagen. Dels har han utbildat sig till pilot (och jo, drömmen är fortfarande att kunna flyga lagets plan till en Europamatch), dels har han inlett studier på distans vid Hanken.

– Och så har vi grundat ett företag med pappa och "Pikku" (reds.anm. Fredrik Jensens smeknamn) som vi nu under vårens lopp kommer att köra igång på allvar. Det är ett lite okonventionellt bolag. Men det får vi återkomma till senare, säger han med ett skratt.

"Är definitivt en chans för mig"

Brorsornas gemensamma landslagsdebut låter ändå vänta på sig. Fredrik Jensen är skadad och står därför över landslagslägret.

För den stora finländska fotbollspubliken är den nu 25 år gamla Richard samtidigt ett frågetecken. Själv ser han fram emot att få ta vara på chansen för att visa vad han går för.

– Jag har en bra vänsterfot som kan erbjuda fler möjligheter i speluppbyggnaden. Det är något vi hamrar på mycket här i Holland – att man bygger upp allt via backarna. Och en viss hårdhet har också alltid funnits i mitt spel, beskriver han själv.

Det är ingen hemlighet att det finns luckor att fylla i backleden efter att Joona Toivio och Paulus Arajuuri tackat för sig i landslaget.

– Det är definitivt en chans för mig att få foten mellan dörren. Jag tänker ta vara på den, säger Jensen.

Finland möter Island den 26 mars och Slovakien den 29 mars.