Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronaläget har inte förbättrats i Östnyland: "Dra ditt strå till stacken och använd munskydd"

Från 2022
Flera personer sitter i ett väntrum på ett sjukhus.
Bildtext Flera hundra östnylänningar insjuknar i covid-19 varje vecka. Laboratorietest krävs för att söka om dagpenning. Arkivbild.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Flera hundra fall av coronaviruset bekräftas fortfarande i Östnyland varje vecka. Mörkertalet är stort då många använder hemtest, men i kommunerna syns spridningen tydligt då allt fler sjukskrivs.

Coronapandemin fortsätter dra fram i Östnyland. Enligt Insitutet för hälsa och välfärd, THL:s senaste uppgifter är antalet bekräftade fall 1 588 personer i Lovisa, 8 555 i Borgå och 3 948 i Sibbo.

I Borgå bekräftades 631 fall av covid-19 under den förra veckan (vecka 10). Då togs 1 178 laboratorietest, varav cirka hälften alltså var positiva. Föregående vecka var antalet 547.

Den här veckan har 250 nya fall bekräftats fram till onsdag eftermiddag.

– Det verkliga talet är säkert två eller tre gånger större, men ingen kan veta, uppger infektionsläkare Jeff Westerlund i Borgå.

Även om många testar sig för coronavirussmitta hemma krävs laboratorietest för att kunna söka dagpenning för smittosam sjukdom, vilket kan motivera invånare att låta testa sig.

Westerlund poängterar att incidensen fortfarande mäts, men den är missvisande eftersom bara en del patienter besöker laboratoriet.

Vecka 10 var incidensen 2 331,8 fall per 100 000 invånare på två veckor. Veckan innan var incidensen 1 920,1.

Enligt Westerlund är rätt många av stadens personal sjukskrivna på grund av coronavirussmitta. Förra veckan uppdagades 36 nya fall, veckan innan var de 20.

– Flest fall ser vi bland dem som jobbar inom vården och omsorgen.

Oulun Yliopistollisen sairaalan korona teho-osastolla tehohoitaja Pasi Kemppainen tarkastaa sairaala laitteita.
Bildtext Några patienter per vecka behöver sjukhusvård för svåra symptom. Arkivbild
Bild: Paulus Markkula / Yle

I Borgå behandlas i medeltal en till tre covidpatienter vid hälsostationens bäddavdelning varje vecka. Sedan pandemins utbrott har fjorton personer avlidit i sviterna av covid-19.

Enligt Jeff Westerlund är det bra att restriktionerna inom till exempel kulturfältet och i kundlokaler har lindrats, och att THL inte lindrar rekommendationerna om användning av munskydd.

– Vi har fortfarande stadigt höga virusmängder i omlopp, vilket man ser till exempel vid analyser av avloppsvattnet. Var och en bör fortfarande dra sitt strå till stacken och använda munskydd i sociala situationer, försöka hålla avstånd, satsa på handhygienen och stanna hemma vid förkylningssymptom, säger Westerlund.

FFP2-maski lähikuvassa miehen kasvoilla.
Bildtext Använd munskydd och helst typen FFP2, uppmanar läkarna. Arkivbild.
Bild: Tiina Kokko / Yle

Många sjuka inom stadens personal i Lovisa

Lovisa stad har den senaste månaden haft motgångar bland annat på grund av ett omfattande coronavirusutbrott bland vårdpersonalen och boende på serviceboendet Gråberg.

Trots att situationen ser bättre ut vid boendet säger grundtrygghetsdirektör Carita Schröder att sjukfrånvaron på grund av coronavirussmitta bland personalen fortfarande är stor i staden.

– Jo, det börjar bli ett problem med att få resurserna att räcka till. Det är flera ur personalen som har smittats av coronaviruset och måste vara borta från jobbet. Men nu gäller det inte en speciell enhet som i fallet Gråberg.

Den berör alla sektorer, men speciellt inom social- och hälsovården, skolor och småbarnspedagogiken.

– Ganska många vid hälsocentralen är sjuka.

På onsdagseftermiddagen skickade Lovisa stad ut ett meddelade om personalbrist i daghemmen på grund av coronaviruset. Vissa daghem måste kanske skära ner på sina öppethållningstider.

Närbild av händer som håller i ett självtest för coronaviruset.
Bildtext De snabba hemtesten ger en skev bild av det riktiga antalet smittade. Arkivbild.
Bild: nito / Alamy/All Over Press

Coronaläget i staden har heller inte lugnat ner sig bland invånarna.

– Förra veckan fick vi omkring 200 nya officiella fall som har testats i laboratorier. Det finns förstås många som testar sig hemma och dem vet vi inget om, säger Schröder.

Fram till tisdag eftermiddag den här veckan hade staden bekräftat över 100 nya fall.

Schröder säger att intensivavdelningen inte är belastad av covidpatienter men invånare behandlas där för sjukdomen då och då.

Coronafall också i Sibbo

Inte heller i Sibbo visar pandemin några tecken på att ge med sig, uppger Leena Kokko som är direktör för social- och hälsovårdsväsendet.

– Förra veckan hade vi 264 positiva fall och fram tills i dag (läs: onsdag) är antalet 100.

Med tanke på att de flesta testar sig hemma uppskattar Kokko och THL att antalet smittade i verkligheten är fem gånger större.

Incidenstalet per 100 000 invånare per två veckor var förra veckan 2 069,32.

Enligt Leena Kokko insjuknar även allt fler inom kommunens personal i covid-19 och sjukledigheterna fördelas ganska jämnt mellan arbetsplatserna.

Kommunens ledningsgrupp för undantagstillstånd sammanträder på torsdagen och evaluerar då situationen närmare.

Bakom länken hittar du information om coronaviruset, covid-19 samt olika begränsningar och rekommendationer i Östnyland.

Diskussion om artikeln