Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En smal landremsa mellan Ryssland och Belarus är Baltikums sköra landförbindelse med Nato

Från 2022
En granitpelare med olikfärgade stängsel runtomkring.
Bildtext Här möts Polen, Litauen och ryska Kaliningrad. Här börjar också Suwałkikorridoren mellan Kaliningrad och Belarus.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Baltikums enda landförbindelse till det övriga Nato går genom en bara knappt 70 kilometer bred landremsa mellan den ryska exklaven Kaliningrad och Belarus.

Kaliningrad är av största strategiska betydelse för Ryssland i Östersjöområdet och är kraftigt befäst. Den ryska Östersjöflottan har sin bas där och ryska Lukoil har oljeplattformar strax utanför kusten.

Dessutom finns där flygbaser för jaktplan, bombplan och attackhelikoptrar samt infanteri, artilleri och Iskander-M-robotar som kan utrustas med både kärn- och termobariska laddningar och kan hota åtminstone Baltikum, Polen, Tyskland och Sverige.

Karta över Baltikom och Polen, Ryssland, Belarus och Kaliningrad. Suwałkikorridoren markerad mellan Kaliningrad och Belarus.
Bild: Yle/Mapcreator

Ryssland stationerade stora mängder trupper i Belarus inför invasionen i Ukraina i februari. Enligt Belarus försvarsministerium var de ryska trupperna där permanent.

Det oroar nu Nato extra mycket eftersom Baltikums enda landförbindelse med Polen och det övriga Nato är via den knappt 70 kilometer breda så kallade Suwałkikorridoren mellan Belarus och det ryska Kaliningrad.

En gränspåle med Polens statsbeteckningar.
Bildtext Suwałkikorridoren går längs Polens gräns mot Litauen.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Suwałkikorridoren är en av Natos svagaste punkter och har oroat balterna och militäralliansen redan länge, men oron har ökat kraftigt efter den ryska upprustningen i Belarus och anfallet mot Ukraina.

– Alla borde vara rädda i det här läget, sa Estlands premiärminister Kaja Kallas vid EU-toppmötet i Bryssel på torsdagen. Hon tillade som jämförelse att det är lika långt mellan Tallinn och Kiev som mellan Kiev och Berlin.

En landsväg och en vägskylt med texten Suwałki.
Bildtext Korridoren är uppkallad efter staden Suwałki som ligger ungefär mittemellan Kaliningrad och Belarus.
Bild: Patrick Holmström / Yle

Efter invasionen i Ukraina har de baltiska staterna och speciellt Litauen lobbat för att Nato ska stationerna förstärkningar permanent i området.

– I de baltiska länderna är vi övertygade om att vi måste gå vidare mot ett permanent försvarsarrangemang, sa den litauiska utrikesministern Gabrielius Landsbergis nyligen.

Det baltiska försvarstänkandet har traditionellt ansett att det enda land Ryssland på allvar hyser rädsla för är USA och att amerikanska trupper på plats därför är en effektiv avskräckning.

USA beslöt redan dagarna innan Ryssland invaderade Ukraina att skicka amerikanska truppförstärkningar till Baltikum då Ryssland trappade upp spänningen.

Söndriga betongblock med spretande armeringsjärn i ett åkerlandskap.
Bildtext Landskapet längs Suwałkikorridoren är flackt och lättforcerat med exempelvis stridsvagnar. Här och där finns gamla tyska bunkrar. Området ingick i det tyska Ostpreussen fram till andra världskrigets slut.
Bild: Patrick Holmström / Yle

– I dag kom den första kontingenten amerikanska förstärkningar till Lettland, konstaterade landets premiärminister Krišjānis Kariņš i Bryssel på torsdagen.

Han framhöll att det nu finns trupper från nästan alla Natoländer stationerade i Baltikum och att ett ryskt angrepp därmed skulle vara ett angrepp på hela Nato bokstavligen, inte bara i teorin, enligt Natofördragets femte paragraf.

– I dessa farliga tider är den transatlantiska enigheten och solidariteten livsviktig. Europa och Nordamerika står starka tillsammans i Nato, deklarerade generalsekreterare Jens Stoltenberg under Natotoppmötet på torsdagen.

Han svarade dock inte på frågan om toppmötet hade diskuterat en permanent truppförstärkning i Baltikum.