Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ukrainska flyktingar tar steget ut i samhället: "Hjälpen har varit helt otrolig"

Uppdaterad 16.03.2022 19:14.
Det är nu lättare att hjälpa ukrainska flyktingar integreras - Spela upp på Arenan

Redan en dryg vecka efter att de första ukrainska flyktingarna nådde Jakobstad börjar pusselbitarna falla på plats i den nya vardagen. Bostäder och jobb kommer att hittas. Men hjälpbehovet finns kvar.

Det har varit ett par intensiva veckor för både myndigheter och volontärer i Österbotten, då de första ukrainska flyktingarna ska hjälpas igång i sin finländska vardag. Bostäder och förnödenheter har fixats åt de första, men i takt med att fler anländer, fortsätter hjälpbehovet. Men statusen om tillfälligt skydd, underlättar både administration och ekonomi.

Efter de första dygnen med tillfälliga inkvarteringar börjar pusselbitarna falla på plats. Mika Vacker, som hjälpte en buss full med ukrainare till Österbotten, har haft händerna fulla sedan returen till Jakobstad.

– Telefonen har ringt i ett. Massor med människor vill hjälpa och vi har sett att det finns otroligt mycket godhet och kärlek i världen, sammanfattar han sina upplevelser kring hjälpviljan i trakten.

Han har fått agera spindeln i nätet, främst gällande den grupp han hjälpte till Österbotten. Förutom själva transporten och den första inkvarteringen, har han hjälpt till att koordinera vänfamiljer åt ukrainarna. Dessutom har han fått ordna med allt från byråkrati till sjukvård åt den ukrainska gruppen.

– Men det flyter på otroligt bra. Jag är jättenöjd över hur bra allting fungerar och vilket mottagande ukrainarna har fått. Alla är så glada över att kunna hjälpa, säger han.

Stadens bostäder fylldes bums

Den grupp som följde honom upp får nu lämna sin inkvartering på en lägergård och flyttar efter hand in i egna boenden. Staden Jakobstad har genom sitt bostadsbolag upplåtit alla lediga fastigheter åt ukrainarna.

– Vi hade 19 bostäder, dit ukrainare nu flyttar in. Det var allt som fanns ledigt för tillfället och det blir nog lite compact living, eftersom de får bo lite fler per kvadratmeter jämfört med vilken yta finländare är vana vid, säger Åsa Björkman som är vd för Ebba fastighets Ab i Jakobstad.

En kvinna med vinterjacka står i en fabrikshall med pafflådor.
Bildtext Åsa Björkman som är vd för Fastighets Ab Ebba, vet att alla stadens hyresbostäder nu är upptagna.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Enligt henne är den enda ekonomiska risken staden tar de dagar man inväntar att ukrainarna ska få sin status med tillfälligt skydd, som är en nytillkommen status utfärdad av EU. Så snart ukrainarna beviljas den får de också rätt till vissa sociala förmåner, men också rätt att jobba. Det gör deras uppehälle klarare, men samtidigt varierar det stort på vilka premisser ukrainarna kommit till Finland.

– De har ju rätt att ansöka om asyl, vilket en del har gjort. Men så kan de också komma in som turister i högst 90 dagar, och då har de inte rätt till någon service. De kan också anhålla om familjeåterförening, och kan då stanna hos sina släktingar, berättar Anna Kotka-Bystedt, som är integrations- och sysselsättningschef på Integrationsporten i Jakobstadsregionen.

Krisen 2015 gav rutin

Hon säger att ukrainarnas ankomst till nejden medfört en stor förändring i arbetsbilden, eftersom både ukrainare och finländare hör av sig i olika ärenden. Att trakten redan har en viss vana vad gäller integration av nyfinländare gör saken lättare, både då det gäller det administrativa och det praktiska.

– Jag är inte orolig för den här regionen. Vi har en hel del erfarenheter från flyktingvågen 2015. Dessutom är vi i den lyckliga situationen att det finns arbetskraftsbrist här, säger Kotka-Bystedt.

För jobba vill ukrainarna, enligt Mika Vacker. Han har fått många förfrågningar från gruppen han skött om, gällande möjligheterna att börja arbeta.

– De är lite som oss finländare; de skäms nästan över all hjälp de får ta emot. Men jag har sagt att de inte ska känna så. “För det är inte ert fel”, säger Mika Vacker.

“Polisen gör ett toppenjobb”

Kontakten med myndigheterna har rullat på bra och Vacker är imponerad över den tjänstvillighet och professionalitet som framförallt polisen har visat i processen.

– Alla gör sin grej, och de jobbar fast dygnet runt om det behövs, så jag ger nog en eloge åt alla myndigheter som faktiskt gjort ett väldigt bra jobb, säger Vacker.

Att frivilliginsatserna ändå behövts och fortfarande behövs är alla tre övertygade om. På Integrationsporten är man stolt över de nätverk som finns i regionen, där kommunerna och frivilligorganisationer kompletterar varandra i sina uppgifter.

En fabrikshall är fylld med lådor och insamlade föremål där fyra personer håller på att packa.
Bildtext Frivilligdonationer i massor har kommit in till fabriksfastigheten i Jakobstad. Nu distribueras sakerna åt de behövande ukrainarna.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Anna Kotka-Bystedt ser att de nya direktiven kring tillfälligt skydd ger flyktingmottagningscentralerna en viktigare roll, men det blir också en klarare ansvarsfördelning. Att de nya direktiven snabbt har trätt i kraft gör ändå att många pusselbitar måste falla på plats, för att få integrationen att löpa smidigt.

Det här är bara början

Kraven på det offentliga samhället kan förändras, inte minst om antalet ukrainare som når Finland och Österbotten stiger markant.

– Det är väl helt säkert att vi kommer att få många fler ukrainare hit, så då måste man också börja se på andra lösningar med boende. Det kan handla om privat inkvartering eller på lägergårdar eller församlingssalar, säger Åsa Björkman.

Hon uppmanar också de som har lediga bostäder eller andra inkvarteringsmöjligheter att ta kontakt med Migri för att informera om sina disponibla logimöjligheter. Så snart ukrainarna fått sitt tillfälliga skydd har de också rätt att få bostadsbidrag, vilket möjliggör ersättning för boendekostnaderna.

Programmet är inte längre tillgängligt
Tillfälligt skydd ger ukrainarna en snabbare väg in i samhället. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)