Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Haddom skola i Lovisa läggs ner i höst

Uppdaterad 16.03.2022 19:43.
Haddom skolas hula träbyggnad.
Bildtext Den gamla skolbyggnaden har inte kunnat användas på snart två år på grund av inneluftproblem. Arkivbild.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

På onsdagens möte tog Lovisa stadsfullmäktige det slutliga beslutet: Haddom skola läggs ner från och med den 1 augusti 2022.

Det gamla skolhuset har inneluftproblem och sedan hösten 2020 har Haddom skolas elever undervisats i baracker intill Generalshagens skola i centrum av Lovisa.

En renovering uppskattas bli så pass dyr att den inte lönar sig. Staden har undersökt olika alternativ för ersättande lokaler, men inte hittat någonting passande.

Samtidigt ser elevprognosen allt dystrare ut. Eftersom Haddom skolas framtid har varit så osäker så har en del föräldrar flyttat över sina barn till Kapellby skola i Lappträsk.

Förälder om att Haddom skola stängs för gott: "Det är ingen överraskning – i Lovisa är det tjänstemännen som styr" - Spela upp på Arenan

Enligt en förfrågan som staden tidigare gjort så skulle majoriteten av föräldrarna inte flytta tillbaks sina barn till Haddom skola, även om skolhuset skulle saneras eller verksamheten skulle fortsätta i andra lokaler.

På grund av elevprognosen och problemet med att hitta lokaler har stadsfullmäktige nu tagit beslut om att lägga ner skolan och inleda processerna som hör till.

Bland annat ska nämnden för fostran och bildning ta ställning till elevupptagningsområdet och om vårdnadshavarna själva ska få välja ny närskola för sina barn. Det önskemålet framfördes i ett tidigare skede av den svenskspråkiga utbildningssektionen.

Bedrövade men enhälliga politiker

Diskussionen i fullmäktige var rakt på sak.

– Det sorgliga i sammanhanget är att vi är mer eller mindre tvungna att göra det här på grund av tidigare dåliga beslut. Flera misslyckade renoveringar och misskötsel av byggnaden har tvingat ut eleverna ur den i övrigt fina byggnaden, sade svenska utbildningssektionens ordförande Kerstin Häggblom (SFP) under sitt anförande.

Det enda vi kan göra i den här situationen är att be om ursäkt och skämmas

― Daniel Thomasson, politiker (C)

Hon efterlyste också en strategi för skolorna som finns kvar.

Centerns Daniel Thomasson tog upp byggföretaget Rambolls rapport från 2015, som innehöll en lista på vilka saker i Haddom skola som bör renoveras. Staden tog till åtgärder först 2020, och det man gjorde var inte vad som rekommenderades i rapporten, enligt Thomasson.

Han påpekar att man borde se över vilka andra, liknande rapporter som gjordes i samband med skolutredningen 2015, och se till så de renoveringar som behövs i andra byggnader faktiskt görs.

– Det enda vi kan göra i den här situationen är att be om ursäkt och skämmas, sade Thomasson.

Flera bedrövade ledamöter ville säga sitt, men ingen kom med något motförslag så stängningen klubbades igenom utan omröstning.