Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländskt Natomedlemskap inget problem för Tyskland – statsminister Sanna Marin träffade förbundskansler Olaf Scholz

Olaf Scholz och Sanna Marin.
Bildtext Finlands statsminister Sanna Marin och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz höll pressträff i samband med sitt möte i Berlin på onsdagskvällen.
Bild: Lehtikuva

Rysslands krig mot Ukraina stod högst på agendan då statsminister Sanna Marin träffade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Berlin under onsdagskvällen. Kanslern betonade inför mötet att Finland är välkommet med i försvarsalliansen Nato.

– Finland samarbetar med Nato och önskemål som Finland riktar till allianser där vi är medlemmar är alltid välkomna, svarade förbundskansler Olaf Scholz på frågan om hur han ser på ett finländskt medlemskap.

Helt konkret betyder det här att ett finländskt Natomedlemskap i nuläget knappast skulle falla på Tysklands motstånd.

– Vi värdesätter att Tyskland stöder Finlands partnerskap med Nato. Jag har också lagt märke till att Tyskland helt ställer sig bakom tanken att Natos dörrar hålls öppna, konstaterade statsminister Sanna Marin i samband med den gemensamma presskonferensen i Berlin

Vad gäller marschordningen i Natofrågan håller statsministern fast vid den tidtabell som redan har figurerat.

– Vi ska under våren diskutera hur säkerhetsläget har förändrats. Det finns en möjlighet att vi ansöker om medlemskap och vi har redan tidigare sagt att det är viktigt för Finland att den här möjligheten finns, fortsatte Marin.

Krävs försiktighet med ryska flyktingar

Gällande kriget i Ukraina handlar det enligt Sanna Marin om att hjälpa Ukraina till bästa möjliga förhandlingsposition gentemot Ryssland.

Den här hjälpen kan enligt henne vara allt från ekonomiskt stöd till direkta vapenleveranser.

– Vad Ukraina eventuellt är berett att gå med på i förhandlingarna med Ryssland är ändå inte något som vi har att göra med. Det är helt upp till Ukraina. Vår uppgift är att stå på Ukrainas sida och hjälpa till så gott det går, sa förbundskansler Scholz.

De två regeringscheferna fick också frågan om man borde förhålla sig till ryska flyktingar på samma sätt som till de ukrainska. På den här punkten uppmanade Marin till försiktighet.

– Vi måste vara realistiska, pragmatiska och inte det minsta blåögda. En del av Rysslands aggressiva utrikespolitik bygger på att man säger sig vilja skydda sina medborgare i utlandet.

Enligt Marin måste man därför framför allt se de säkerhetspolitiska aspekterna gällande de ryska flyktingarna.

– Jag skulle vara mycket försiktig i den här flyktingfrågan, konstaterade Marin.