Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morgonkollen: Tyskland ok med eventuellt finländskt Natomedlemskap, ny teknologi kan revolutionera läkarbesöken och några andra nyheter den här torsdagsmorgonen

Finlands statsminister Sanna Marin och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz höll pressträff efter sitt möte i Berlin 16.03.2022.
Bildtext Tyskland kommer inte att sätta sig på tvären om Finland vill gå med i Nato, konstaterades vid pressträffen med Sanna Marin och Olaf Scolz på onsdagskvällen.
Bild: Lehtikuva

Här är nattens och morgonens toppnyheter från Svenska Yle.

Eventuell finländsk Natoansökan ok i Tyskland

Tyskland välkomnar Finland till försvarsalliansen Nato, om Finland bestämmer sig för att ansöka om medlemskap.

Det var budskapet från den tyska förbundskanslern Olaf Scholz efter hans möte med den finländska statsministern Sanna Marin i Berlin på onsdagskvällen.

– Finland samarbetar med Nato och önskemål som Finland riktar till allianser där vi är medlemmar är alltid välkomna, svarade förbundskansler Olaf Scholz på frågan om hur han ser på ett finländskt medlemskap.

Det var kriget i Ukraina som dominerade samtalen. På pressträffen efteråt ställdes bland annat frågor om inställningen till ryska medborgare som nu söker sig till andra länder.

– Vi måste vara realistiska, pragmatiska och inte det minsta blåögda. En del av Rysslands aggressiva utrikespolitik bygger på att man säger sig vilja skydda sina medborgare i utlandet, sa Sanna Marin.

Finlands statsminister Sanna Marin och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz höll pressträff efter sitt möte i Berlin 16.3.2022.
Bildtext Marin och Scholz höll pressträff efter sitt möte i Berlin på onsdagen.
Bild: Lehtikuva

Zelenskyj: Över 100 barn har dödats i kriget

Mer än hundra barn har dödats i Rysslands krig mot Ukraina, säger den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj.

– I gårkväll fortsatte ryska trupper att bomba ukrainskt territorium, våra fredliga städer, våra medborgare. Charkiv och den närliggande regionen, kusten vid Odessa. De avfyrade missiler mot Kiev och slog till mot infrastruktur i Zaporizjzja, sa presidenten.

Enligt honom ska mer än 400 skolor och andra utbildningsinstitutioner ha förstörts under kriget.

Nyheterna om kriget i Ukraina uppdateras kontinuerligt här.

Nainen halaa lasta.
Bildtext Samtidigt som många kvinnor och barn försöker fly Ukraina, har också många dödats. Ukrainas president talar om över 100 barn som mist livet.
Bild: Yuriy Dyachyshyn / AFP

Fart på om vindkraft ska ersätta rysk energi

Många ser förnybar energi och en utbyggnad av exempelvis vindkraften som en viktig möjlighet när västvärlden vill lösgöra sig från importen av rysk energi. EU-kommissionen har som mål att få ner importen av rysk naturgas med 65 procent redan i år. Men det är inget som sker i en handvändning.

– Utbyggnaden av förnybar energi är en mångfacetterad process där man börjar med att göra vindmätningar eller mätningar av mängden solstrålning, säger Peter Ramsay, verkställande direktör på Taaleri, som har fonder som investerar i vind- och solkraft.

Också själva tillståndsprocessen är i dagsläget tidskrävande.

– Den är en flaskhals i dag och man borde vidta åtgärder för att försnabba processen, säger Ramsay.

Han kunde tänka sig ett undantagstillstånd där en viss mängd vindkraft skulle garanteras en snabbare behandling.

Vindkraftverk.
Bildtext Att bygga ut vindkraftsnätet är ingen snabb process.
Bild: OX2. Mikko Havusela.

Nytt verktyg kan revolutionera den medicinska diagnostiken

Samtidigt som läkarvetenskapen gjort enorma teknologiska framsteg inom många områden, finns det andra som fortfarande är ungefär de samma som alltid. Exempelvis stetoskopet är en gammal och i sig bra uppfinning, men den är inte alltid är särskilt exakt.

Det här kan nu komma att ändras totalt, om den nya teknologi som forskningsteam vid Aalto-universitetet arbetar på infriar förhoppningarna.

Instrumentet som går under arbetsnamnet Vital Signs kan mäta bland annat EKG (elektriska signaler i hjärtat), syrenivån i blodet, temperatur, puls, andningsmönster och variation mellan hjärtslag, allt med ett och samma verktyg. Teknologin bygger på dataanalys och maskininlärning.

Instrumentet kan ha en revolutionär inverkan på diagnostiken och läkaryrket, säger Alexis Kouros som leder forskningsgruppen vid Aalto-universitetet.

– Det är fråga om ett paradigmskifte som potentiellt liknar övergången från trådtelefoner till smarttelefoner.

Läkare sitter vid dator, på bordet även ett stetoskop.
Bildtext Forskarteamet som utvecklar Vital Signs uppskattar att uppfinningen kan effektivera läkarbesöken rejält.
Bild: Marjo Pirilä / Yle

Vädret

Det är mest uppehåll, rätt soligt och milt. Temperaturen kan stiga till 10 grader i landets södra och mellersta delar samt i Norra Österbotten och Kajanaland, medan Lappland kan få upp till 4 grader.

Varning för hård vind:

Bottniska viken

Sydlig till sydvästlig vind i natt 16 m/s.

Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet

Sydlig till sydvästlig vind i natt 14 m/s.