Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vårdarfacken Tehy och Super kom med utvidgat varsel: 40 000 vårdare kan gå i strejk den 1 april

Uppdaterad 17.03.2022 11:04.
Läkare i skyddsutrustning kollar på en skärm där man ser ett hjärtslag.
Bildtext 40 000 vårdare kan gå i strejk snart.
Bild: Wavebreak Media ltd / Alamy/All Over Press

Vårdarfacken Tehy och Super varslar om strejk i 13 sjukvårdsdistrikt. Strejken skulle omfatta cirka 40 000 sjukvårdare och också gälla i en del bolag och andelslag i nära anslutning till sjukvårdsdistrikten.

Strejken skulle inledas den 1 april klockan 6 på morgonen och avslutas den 15 april likaså klockan 6.

Strejkvarslet gäller cirka 40 000 anställda som omfattas av social- och hälsovårdens fackorganisation Tehys och primär- och närvårdarnas förbund Supers arbetsavtal i alla stora och en del mindre sjukvårdsdistrikt.

Strejken skulle gälla bland annat Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS), Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt samt Norra och Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt.

"Stora frågor helt öppna"

Enligt Tehys ordförande Millariikka Rytkönen och Supers ordförande Silja Paavola har medlingsprocessen gått trögt efter en lovande start.

Tehys och Supers orförande i närbild utomhus, båda har munskydd och gråa täckjackor.
Bildtext Rytkönen och Paavola: Bollen ligger hos arbetsgivaren.
Bild: Mikko Koski / YLE

"Stora frågor är helt öppna, såsom det räddningsprogram för social- och hälsovården som vi lagt fram. Det här trots att branschen har skriande behov av lösningar på vårdarbristen", konstaterar Rytkönen och Paavola i pressmeddelandet.

Ifall en strejk blir av skulle arbete som syftar till att trygga patienters liv och förhindra allvarlig skada få utföras.

Avtalsförhandlingarna för kommunsektorn avbröts i slutet av februari då Kommunarbetsgivarna KT meddelade att det inte finns några förutsättningar för enighet.

Vårdarfacken har redan tidigare varslat om strejk i sex sjukvårdsdistrikt. Sedan tidigare gäller övertids- och skiftbytesförbud för kommunsektorn.

Kommunarbetsgivarna KT har hållit fast vid att de löneförhöjningar som facken kräver är ohållbara för den offentliga ekonomin. Enligt KT:s verkställande direktör Markku Jalonen känner KT inte till några planer på tilläggsfinansiering för att lösa konflikten.