Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ukrainare som tvingats avbryta universitetsstudier i hemlandet får fortsätta studera i Finland – Åbo Akademi erbjuder gratis kurser

Uppdaterad 17.03.2022 13:52.
En gul flagga med Åbo Akademis logo.
Bildtext Det finns en del engelskspråkiga kurser både på magister- och kandidatnivå på Åbo Akademi.
Bild: Arash Matin

Kriget avbröt studierna för många ukrainare. De ukrainska studenter som flyr till Finland får fortsätta läsa universitetskurser vid Åbo Akademi och öppna universitetet.

Det är nu avgiftsfitt att för studenter från Ukraina att avlägga universitetskurser vid Åbo Akademi. De ukrainska studenter, vars studier avbrutits av kriget, kan ansöka om att få avlägga enstaka eller flera kurser som så kallade extra studerande vid Åbo Akademi.

Extra studerande får delta i ordinarie undervisning på samma villkor som övriga studerande vid universitetet. Däremot har de inte rätt att avlägga examen.

Enligt Stefan Willför, prorektor vid Åbo Akademi och ordförande för krisledningsgruppen, samarbetar Åbo Akademi med andra nationella universitet för att erbjuda både ukrainska forskare och studenter möjlighet att studera eller arbeta i Finland.

– Många studerande har tvingats fly på grund av kriget, och vi i universitetsgemenskapen känner förstås särskild sympati för dem och vill stödja dem. Det här är ett sätt, skriver Stefan Willför i ett pressmeddelande.

I förgrunden konstverket Alkukivet och i bakgrunden en universitetsbyggnad

Den vetenskapliga gemenskapen erbjuder stöd för ukrainska forskare och elever

Forskare och studerande erbjuds arbets -och studieplatser.

Åbo Akademis alla fyra fakulteter erbjuder kurshelheter som de ukrainska studenterna kan välja bland. Utbudet av engelskspråkiga kurser är störst på magisternivå, men det finns också en del på kandidatnivå.

Även Åbo Akademis öppna universitet erbjuder kurser gratis för ukrainska studerande.

Både extra studier och kurser vid öppna universitetet är vanligen avgiftsbelagda.

Diskussion om artikeln