Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Etla sänkte tillväxtprognosen med en procentenhet – de ekonomiska utsikterna belastas av Rysslands anfall mot Ukraina

Från 2022
Folk som shoppar i köpcentrum
Bildtext Tillväxten väntas stiga till 2,1 procent i år, delvis tack vare privat konsumtion. Bilden är tagen i köpcentret Iso Omena i Esbo i oktober 2021.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Etla har sänkt sin prognos för den ekonomiska tillväxten i Finland med en procentenhet. Flera andra prognosinstitut har också justerat sina prognoser neråt efter det ryska anfallet mot Ukraina.

Näringslivets forskningsinstitut Etla har skrivt ner sin prognos för den ekonomiska tillväxten i Finland med en procentenhet jämfört med tidigare. Etla förväntar sig nu att ekonomin växer med 2,1 procent i år och en procent nästa år.

Etla uppger att justeringen neråt så gott som helt är en följd av det anfallskrig som Ryssland inledde mot Ukraina i februari. Flera andra prognosinstitut har också sänkt sina förväntningar avsevärt på grund av det ryska anfallet.

Prognoschef Markku Lehmus bedömer i Etlas pressmeddelande att kriget och de sanktioner som införs mot Ryssland skär i tillväxten på minst tre sätt.

"För det första ökar anfallet den ekonomiska osäkerheten, vilket kan skjuta fram investeringar och sysselsättningsbeslut. Å andra sidan påverkar anfallet genom osäkerheten oljepriserna. Den viktigaste effekten kommer ändå genom de sanktioner som EU och andra västländer har infört mot Ryssland", säger Lehmus i pressmeddelandet.

Han beskriver följderna av sanktionerna som en utlandshandelschock som kriget har orsakat.

Arbetslöshetsgraden sjunker och inflationen ökar

Enligt Etlas prognos växer Finlands ekonomi i år i synnerhet tack vare privat konsumtion och investeringar. Däremot är nettoexportens inverkan på tillväxten negativ, tror Etla.

Nästa år har konsumtion och investeringar fortfarande en positiv inverkan på tillväxten.

Etla bedömer att arbetslöshetsgraden i år sjunker till 6,8 procent och nästa år till 6,7 procent. Sysselsättningsgraden ökar till i snitt 73,7 procent nästa år.

Konsumentpriserna väntas stiga med 3,3 procent i år och 1,9 procent nästa år. Inflationen ökar nästa år, framför allt på grund av stigande energipriser.

De största riskerna i prognosen är enligt Etla förknippade med den säkerhetspolitiska situationen. Andra risker är de flaskhalsar som fortsättningsvis finns i världshandeln, den kraftiga prisstegringen på råvaror, och eventuella nya varianter av coronaviruset.

Källa: STT